2024. március 29., péntek

Zentán 606-an pályáztak sikeresen

A Prosperitati Alapítvány ötödik pályázati kiírásának ismertetője

Csütörtökön este nagy érdeklődés övezte a Prosperitati Alapítvány zentai lakossági fórumát, amelyet a városháza dísztermében tartottak meg.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Földi Márta, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja ismertette a 2016 óta futó program eddigi eredményeit, majd Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője beszélt a nemrég kiírt ötödik körrel kapcsolatos tudnivalókról. Az összejövetelen elhangzott, hogy tartományunk területén ez eddig beérkezett 7500 pályázat közül 6700-at nyilvánítottak sikeresnek, aminek során 10,2 milliárd dinárnyi támogatást ítéltek oda. Zenta község területéről 606 sikeres pályázót könyveltek el, az általuk elnyert támogatások összértéke pedig több mint 402 millió dinárt tesz ki, s az alapítvány illetékesei szerint továbbra sem lankad a pályázási kedv, továbbra is sokan vannak, akik e támogatásforma segítségével szeretnének fejleszteni és előrehaladni.

Az ötödik körben nyolc pályázati kiírás van, amelyek részletei a www.prosperitati.rs honlapon találhatók meg. Juhász Bálint a részleteket ismertetve elmondta, hogy a nyolc pályázati kiírás közül öt integrációs pályázat (gabona-, zöldség-, sertés-, méz- és gyümölcsintegráció), kettőt helyi termékek gyártására és forgalmazására írtak ki, valamint a kezdő vállalkozók számára is pályázási lehetőséget biztosítottak. A június 15-én lezáruló pályázatokon keresztül a mezőgazdasági integrátorok beszállítói mellett a gabona-, méz-, zöldség- és gyümölcstermelők, illetve sertéstenyésztők is folyamodhatnak a vissza nem térítendő donációért. Emellett a program keretében a bejegyzett mezőgazdasági termelők és egyéni vállalkozók is támogatást kérhetnek nagyobb értékű helyi termékek létrehozását célzó beruházásokhoz; a mikro- és kisvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók pedig úgynevezett „Vajdasági helyi termék” sarok kialakítására és működtetésére is kérhetnek pénzt, valamint a Prosperitati Alapítvány az ötödik körben a pályakezdők vállalkozásainak az elindítását is támogatásban részesíti – mondta el az alapítvány ügyvezetője. Juhász Bálint beszélt a kiírásban szereplő újdonságokról. Megemlítette a negatív és pozitív lista létrehozását: az előbbire azok a termékforgalmazók kerülhetnek, akik nem teljesítik, vagy nem tesznek teljes egészében eleget a szerződésben található feltételeknek, a pozitív listán pedig azok szerepelnek, akik kiemelten jól együttműködnek a pályázókkal. Kiemelte, hogy a létrehozott adatbázis segítségével az érintetteknek alkalmuk nyílik a termékek, árak és szolgáltatások összehasonlítására, az integrátorok pedig, mivel „otthon vannak” a külföldi piacokon és a minőségbiztosításban, komoly segítséget tudnak nyújtani a pályázóknak.

Az integrátorok elérhetősége úgyszintén megtalálható az alapítvány honlapján.

A jelenlegi pályázati körben újdonságnak számít az is, hogy a pályázóknak legkevesebb 25 százalékos önrészt kell biztosítaniuk.

Pályázni egyénként már a jövő héten lehet, s a területi iroda munkatársai munkaidőben 9 és 15 óra között fogadják az érdeklődőket.

A zentai összejövetelen jelen volt Deli Andor európai parlamenti képviselő is.