2024. április 25., csütörtök

Szombaton indul a vasúti forgalom

A vonatok mától az egykori Žeželj-híd helyén épült új hídon közlekednek

Az új hídon szombaton délben indul meg a menetrendszerű vasúti forgalom, jelentette be pénteken Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Hozzátette: várhatóan júniusig befejeződnek a hátramaradt munkálatok, azaz megépítik a bekötőutakat, és elvégzik az utolsó simításokat, így nyártól az újvidékiek végre teljes kapacitásában használhatják az új hidat, azaz megnyitják a közúti és a gyalogosforgalom előtt is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A hídon átrobogó első menetrend szerinti vonat az Újvidék–Belgrád (központ) útvonalon közlekedő szerelvény lesz, amely 13.30-kor indul a vasútállomásról.

A vasúti forgalom csütörtök óta szünetel, hiszen fontos munkálatok folynak az új híd kapcsolati hálózatán, ezért az elmúlt napokban csak Péterváradig közlekedtek a szerelvények.

A valamikori Žeželj-híd helyén épült hidat a héten komoly tesztelésnek tették ki, megrakott tehergépkocsik sokasága haladt keresztül rajta, nagyjából 720 tonna összsúlyban. Az NSbuild internetes fórumon Aleksandar Bojović projektumvezető közölte, hogy a mutatók elemzése alapján elmondható, hogy a híd teherbírása az egyik felén olyan, mint amilyen a Žeželj betonhídé volt, a másik, hosszabb ív alatti részen pedig még nagyobb.

Egyelőre semmi hír sincs a híd műszaki átadásáról, pedig előzőleg többször is bejelentették. Az új hidat eredetileg 2011-ben tervezték megnyitni, adminisztrációs-politikai-pénzügyi viták, a munkások sztrájkja és több egyéb tényező miatt a határidőt többször is kitolták. A híd végre-valahára elkészült, de hivatalos neve még nincs.

Az elmúlt napokban olyan nyilatkozatok is elhangzottak vajdasági politikusoktól, hogy újabb hídprojektumokat terveznek Újvidéken. Az egykori Ferenc József híd helyén gyalogos-kerékpáros hidat képzelnek el, de szívesen összekötnék a Horgász-szigetnél az Európa sugárutat a kamenicai kerülőúttal is.