2024. április 24., szerda

Kereskedelmi repülőtér Csenejen?

A 021.rs arról cikkez, hogy a múlt héten az újvidéki polgárok körében megszerveztek egy tematikus közvélemény-kutatást, amelynek eredményei azt mutatják, hogy legtöbben szeretnének ilyen létesítményt Újvidék közelében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A kutatásban ötezer személy véleményét kérték ki ezzel és még néhány dologgal kapcsolatban, közülük 1689-en azt mondták, hogy szeretnék, ha Csenejen kereskedelmi, azaz utasszállításra, illetve indításra és fogadásra is alkalmas repülőtér működne. A vágyak listáján a második helyre a városi villamosközlekedés visszaállítása került.

Korábban elkészültek már azok az előzetes tervek, amelyek egy ilyen repülőtér megépítését látták elő, érdeklődők is voltak, de mégsem lett az elképzelésből semmi. Az itt lévő, 1600 méter hosszú füves kifutópályát, amely tartományi tulajdonban van, 1956 óta a Novi Sad Aeroklub használja. Dragoljub Samardžić a hírportálnak elmondta, hogy szerinte egy kommersz repülőtér kialakítása senkinek sem a szeszélye vagy hóbortja, nem is divatmozzanat – ilyenre egyszerűen szüksége van a városnak! – A polgárok igénylik ezt, illene, hogy megépítsék számukra. Kivitelezhető keretek között kell azonban gondolkodnunk, a repülőtér mindenképp regionális rendeltetésű lenne. Szaloniki, Zágráb vagy Dubrovnik, azoknak, akik ebben a körzetben szeretnének utazni, nem kellene többé Belgrádig utazniuk – véli a klub elnöke.

A repülőteret most csak kis repülőgépek használhatják, ami a különböző, extrém sportokat és szórakozásokat kedvelőknek nagyon megfelel. Városunkban, azaz Csenejen szervezik meg április 13-a és 15-e között a paragliding, azaz siklórepülő Európa-kupát.