2024. március 28., csütörtök

Újra épül a moholi körforgalom

Miért késik az építés? – Újraaszfaltozzák az elterelő forgalom által érintett mellékutcákat

A múlt év őszén kezdődött el az ötágú körforgalmi csomópont építése Mohol északi részén, az Ivan Milutinović utca és az Adai út, vagyis a 102-es regionális út találkozásánál, de nem fejeződött be.

A körforgalom építése miatt a regionális út egy szakaszát lezárták (Csincsik Zsolt felvétele)

A körforgalom építése miatt a regionális út egy szakaszát lezárták (Csincsik Zsolt felvétele)

A terv szerint öt hét alatt, vagyis még tavaly a tél beállta előtt be kellett volna fejeznie a körforgalom kiépítését a kivitelező Vojput vállalatnak. A héten folytatódott a félbehagyott csomópont építése, ami miatt a 102-es regionális út bevezető moholi szakaszának egy részét lezárták. A forgalmat elterelték az Ivan Milutinović utca, vagyis az Új út irányba, amely így ismét teljes hosszában járható Ada és Mohol között. Bár az építkezési területnél csak egy sáv van, ahol ideiglenes jelzőlámpák irányítják a közlekedést.

Az adai önkormányzatban megtudtuk, hogy a körfogalmi csomópont építése azért tolódott át az idei évre, mert a beruházó Szerbia Útjai közvállalat felügyelője a tél beálltával felfüggesztette a munkálatokat. Méghozzá azzal az indoklással, hogy ha az alacsony hőmérsékleten folytatódtak volna a kivitelezési munkálatok, az a minőség kárára ment volna. A beruházás egyébként mintegy 40 millió dinárba kerül, amelyet a Szerbia Útjai közvállalat finanszíroz. Ada község önkormányzata fizeti a létesítmény közvilágításának megépítését, ami megközelítőleg 3 millió dinár lesz. Bilicki Zoltán polgármester elmondta, hogy a moholi körforgalmi csomópont befejezésének határidejére tett kijelentése miatt sok bírálatot kapott az önkormányzat az elmúlt időszakban. Közölte, hogy az embereknek tudniuk kell, nem a helyi önkormányzat a beruházó és a finanszírozó, hanem a Szerbia Útjai közvállalat. A kivitelezővel a közvállalat szerződött le a munkálatok elvégzésére, a helyi önkormányzat csak a közvilágítás kiépítését finanszírozza. Kiemelte, hogy a körforgalmi csomópont befejezésének a határidejét a vele közölt információk alapján mondta el, de sajnos a határidő kitolódására és megváltoztatására semmilyen ráhatása nem volt.

– Április elején a munkálatok újra elkezdődtek, és reméljük, hogy mihamarabb befejezik a csomópont kiépítését. A környékén élő lakosoknak tudniuk kell, hogy azokat a mellékutcákat, ahova az építkezés miatt átirányították a forgalmat, újraaszfaltozzuk és helyreállítjuk. A község önkormányzata ezt a tételt belefoglalta az idei költségvetésbe. A közbeszerzési pályázatot már kiírtuk ezekre a munkálatokra, és a körforgalom kiépítése után rögtön folytatódni fog az aszfaltozás az érintett mellékutcákban – nyilatkozta az adai polgármester.