2024. március 29., péntek

„Bizonyítékunk van Pristina ellen"

A felvétel, mely bejárta a hazai médiát: a koszovói különleges rendőrségi alakulat elvezeti Marko Đurićot (Fotó: Beta/AP)

A felvétel, mely a legutóbbi látogatás során bejárta a médiát: a koszovói különleges rendőrségi alakulat elvezeti Marko Đurićot (Fotó: Beta/AP)

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának elnöke kijelentette, hogy a szerb államvezetőség hozzájutott egy pristinai dokumentumhoz, amelyet az Európai Uniónak és a Egyesült Államoknak adtak át a koszovói hatóságok. Ebben a dokumentumban a koszovói szerb községek közösségének a megalakításáról van szó. A dokumentum egyben bizonyíték Pristina ellen, szögezte le Đurić, hogy voltaképpen nem áll szándékában megalakítani a szerb önkormányzatok autonómiáját. Mint mondta, a pristinai javaslat szerint a közösség létrehozását Ramush Haradinaj koszovói kormányfő irányítaná, a testületben pedig négy szerb nemzetiségű, nyolc albán nemzetiségű tag foglalna helyet. A Koszovó-ügyi iroda vezetője szerint abszurdumnak számít, hogy egy albán többségű szerv felelne a szerb önkormányzatiságért.

Azt üzente a pristinai szerveknek, hogy „ezt a filmet nem nézik majd meg”, mint mondta, ez nem valódi szerb községek közössége lenne, hanem ellenőrzött önkormányzatok uniója. Erőteljes reakciót vár az Uniótól és az Egyesült Államoktól is. A dokumentumot tegnap reggel kapták kézhez képviselőik.

Marko Đurić ma ismét ellátogat a déli tartományba, annak ellenére, hogy legutóbb az egyik lakossági fórumon letartóztatták, majd Pristinában kiutasították Koszovó területéről.