2024. április 23., kedd

A zombori kultúrpalota is nyert

Nyolcmillió dináros támogatást ítélt oda a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium Zombor városnak a Somnibus – Kultúrpalota elnevezésű projektum megvalósítására.

A leendő kultúrpalota (Fotó: Fekete J. József)

A leendő kultúrpalota (Fotó: Fekete J. József)

A minisztérium által meghirdetett, Városok a fókuszban 2018 című pályázatán elnyert támogatást a város a Grassalkovich-palota fölújítására fordítja, a palota ezt követően kultúrközpontként működne. Ide költözne a jelenleg két épületben működő Laza Kostić Művelődési Központ, és a kultúrpalota egyszerre szolgálná a nagyvilág zombori prezentálását és Zombor bemutatását a nagyvilágnak.
A rekonstrukció költségei jelentősen meghaladják a megítélt támogatási összeget. Egyelőre nem tudni, pontosan mire is költik a 8 millió dinárt. Ha a pályázatokat elbíráló bizottság nem határozza meg, milyen célra fordítható a pénz, arról a zombori projektumbizottság dönt.
A projektumfelelős Nemanja Sarač, művelődéssel és oktatással megbízott városi tanácsnok, a csapat tagjai pedig Milan Stojkov, városi építész, Milivoje Mlađenović, a Pedagógiai Kar tanára és Bojana Nešović, a város Ifjúsági Irodájának koordinátora.
A Grassalkovich-palota fölújításával kiteljesül a város kulturális negyede. Tavaly ugyanis egybenyitották a Művészetek terét, amit a Városi Múzeum, a Kortárs Művészetek Galériája, a leendő szabadtéri színpad, a Népszínház övez, a Szentháromság térrel, ahol a majdani kultúrpalota mellett a Konjović Galéria, a Városi Könyvtár és a Városi Levéltár található.