2024. március 28., csütörtök

A pacséri halastó várja a horgászokat

Halasítás, fásítás, pontyhorgász-csapatverseny – A közeljövőben gyermekek számára szerveznek tanfolyamot

A pacsériak és a környékbeliek egyik kedvelt kirándulóhelye a helyi akácos melletti tavacska, amely megközelítőleg egyhektáros, rendszeresen karbantartott területen várja a sporthorgászokat.

Nagy Sándor, a Pacséri Horgászegyesület elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nagy Sándor, a Pacséri Horgászegyesület elnöke (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Pacséri Horgászegyesület aktív tagsága kiveszi a részét a környék szépítésére szervezett munkaakciókból. Jövő héten pedig további megmozdulásokra várják a horgászokat, de valamennyi szorgos kezet is. Az egyesületet a közelmúltban újra bejegyezték az illetékes minisztérium nyilvántartásába, és jelenleg 55 helyi, községbeli, illetve szabadkai és palicsi – férfi, hölgy és gyermek – tagjuk van, tudtuk meg Nagy Sándor szervezeti elnöktől.

– A Pacséri Horgászegyesület aktívabb tagsága nem csak nyáron, télen is gondot visel a tó és a környéke tisztaságáról, a víz gazdagságáról. A hosszan tartó hidegebb idő ellenére nem volt mindig biztonságos a tó jegére lépni, ezért az ilyenkor szokásos nádvágást nem tudtuk maradéktalanul elvégezni. Az idén már volt egyszer halasítás, mintegy 150 tükörponttyal gyarapítottuk a víz élővilágát, illetve kárászok, valamennyi harcsa és csuka is él a tóban – hallhattuk Nagy Sándortól, aki ismertette, hogy április 13-án, vagyis jövő pénteken újabb halasítást terveznek, 14-én, szombaton pedig fásítási akciót hirdettek meg a tavat szegélyező kerítés mentén.

– Több szempontot is figyelembe kell vennünk, amikor fásítunk. A víz miatt fontos, hogy apró levelű növényeket ültessünk a tó környékére. Emellett az utóbbi idők szélsőséges nyarait nem feledve döntöttünk az akác mellett, annak erős tűrőképessége miatt is – nyilatkozta az egyesület elnöke, majd ismertette, hogy vasárnap, vagyis 15-én a pacséri tavon páros pontyhorgász-csapatversenyre várják a jelentkezőket.

Tavasz a Pacséri-tó partján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tavasz a Pacséri-tó partján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Előzetes jelentkezésre nincs szükség. Arra kérjük a versenyzőket, hogy 15-én reggel 7 órakor jelenjenek meg a helyszínen. Ez után 7.30-ig kisorsoljuk a párosok helyét a tó körül, és indulhat a verseny. A résztvevőket bográcsban főtt finomsággal vendégeljük meg, a legeredményesebb horgászok oklevelet vehetnek kézhez, a nyertesek pedig ponty-jutalomban is részesülnek – tette hozzá Nagy Sándor.

A Pacséri Horgászegyesület a közeljövőben a gyermekekre is gondol, hiszen tanfolyamot indít számukra, aminek jelenleg is zajlik a szervezése. Az egyesület részt vesz a faluban immár évek óta hagyományos nagyszabású takarítási-, és munkaakcióban, amelyet a Föld napja alkalmából szerveznek meg a Pacséron működő szervezetek közreműködésével. Ebben az évben április 21-én az ilyenkor szokásos takarítás mellett felújítják a tó melletti filagóriát, és újrafestik a padokat. Ebben nagy segítséget kapnak a Helyi Közösségtől, amely a fűnyírásról és a szemét eltakarításáról is gondoskodik. A „pacséri pecások” szerény összeggel a község támogatását is élvezik, hiszen vándorserleggel koronázott horgászversenyükkel rendszeresen kiveszik a részüket az ősszel zajló Topolyai Napok elnevezésű rendezvénysorozatból.