2024. március 29., péntek

Intelligens városok az évszázad végére

Tizedik alkalommal rendezték meg az EXPRES 2018 tudományos tanácskozást

Pénteken rendezték meg az EXPRES 2018 elnevezésű tudományos tanácskozást a szabadkai városháza dísztermében, amit a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete szervezett meg. A rendezvényt Nyers József egyetemi tanár, a V3ME elnöke nyitotta meg, aki magyar, szerb és angol nyelven köszöntötte az előadókat, örömét fejezve ki, hogy sikerült immár tizedik alkalommal megszervezni ezt a rangos tudományos tanácskozást.

Nyers József megnyitja a tanácskozást (Fotó: Gergely Árpád)

Nyers József megnyitja a tanácskozást (Fotó: Gergely Árpád)

– Az EXPRES 2018 legfőbb célja, hogy bemutassa a legújabb tudományos kutatásokat. Sok doktorandusz hallgató és fiatal doktor számol be elért eredményeiről rendezvényünkön. Az előadók hatvan százaléka fiatalember – nyilatkozta lapunknak Nyers József, aki elmondta, hogy az előadások fő témája a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság.

A tudományos tanácskozáson több országból – Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából és Magyarországról – érkezett kutatók és doktorandusz hallgatók tartottak előadásokat. Az előadásokon többek között szó esett a kompozitokról, a nukleáris központokról, a hőszivattyúkról, akárcsak a zárt terek levegőminőségének javításáról.

A tanácskozás egyik legérdekesebb előadását dr. Branislav Todorović nemzetközileg elismert kutató tartotta, aki arról szólt, szerinte milyen lesz az építészet és az emberi élet az évszázad végén.

Dr. Branislav Todorović előadás közben (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Branislav Todorović előadás közben (Fotó: Gergely Árpád)

– Előadásom az intelligens városokon, intelligens házakon és okos embereken alapszik. Ez nem tudományos téma, inkább az én előrejelzésem a jövőről. Az előadásom arról szól, milyenek lesznek az intelligens városok, az új technológiák, és hogyan tudjuk majd uralni ezeket úgy, hogy közben ne pusztítsuk el saját magunkat. Be kell vallanom, idősebb emberként elég pesszimista vagyok ebben a kérdésben – ismertette előadását lapunknak dr. Branislav Todorović.