2024. március 30., szombat

Kivonuló képviselők, határozatképes testület

Ülésezett a magyarkanizsai községi képviselő-testület

A képviselői kérdésekkel összesen huszonhat napirendi pontot vitattak meg a magyarkanizsai községi képviselő-testület 29. ülésén csütörtökön.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Rögtön az első és egyik legtöbb hozzászólást eredményező napirendi pont a községi költségvetésről szóló rendelet módosítása volt. A módosítás okát elsősorban hitel felvétele és annak mértéke határozta meg. Jelen esetben egy 170 millió dináros kölcsönről van szó, melyet az IPA európai uniós pályázatok előfinanszírozására szánnak. Ahogy azt Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke a sajtónak adott nyilatkozatában összefoglalta, ez valójában egy előleg, amelyet később az unió vissza fog fizetni, ez a községi költségvetést nem fogja terhelni.

– A másik jelentős tétele a költségvetésnek az volt, amellyel a Tóthfaluban, Velebiten és Martonoson levő utak aszfaltozásának a tételét változtattuk meg, abból kifolyólag, hogy sikerült a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól 24 millió dinár támogatást kapni ezeknek az utaknak az aszfaltozására. Itt az önkormányzat 6 millió dinárral járul hozzá az aszfaltozáshoz, és ez a tétel tulajdonképpen egyik helyről átkerült a másikra.

Ezt és az összes többi napirendi pontot is elfogadták, majd az ülés közepén fordulat következett be, amikor az ellenzék tagjai elhagyták a termet, ezután kétségessé vált a testület határozatképessége. A községi tanács két tagját felmentették, az ő személyes kérésükre: Bödő Marianna tájékoztatással és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tag és Teslić Zoran ifjúsággal és sporttal megbízott tag lemondtak, helyükre pedig Vass Zoltánt és Nyilas Leonov Anitát javasolta a tanács. A személyi jellegű kifogások miatt az ellenzék tagjai kivonultak a teremből, az ülésen pedig szünetet rendeltek el, amíg megállapítják, hogy megvan-e a kellő létszám, amely szükséges a testület döntésképességéhez. Miután a képviselő-testület elnöke, aki egészségügyi okokból időközben távozni kényszerült az ülésről, visszatért, és megjelent Bacskulin István képviselő is, így már a tizenöt fős testület határozatképessé vált. Az ülés tovább folytatódhatott.

Az alapszabály szerint az új tagok megválasztása titkos szavazással történik, éppen ezért kineveztek egy bizottságot, amely levezette a szavazást. A jelen levő képviselők úgy szavaztak, hogy mind a 15-en a két jelöltre adták le voksukat, így gyakorlatilag semmi akadálya nem volt már, hogy kinevezzék a két új tagot: Vass Zoltánt és Nyilas Leonov Anitát.

A község közintézményeinek 2017. évi munkájáról szóló jelentéseket is rendre elfogadták, vagyis a Magyarkanizsai Vöröskereszt, a József Attila Könyvtár, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, a Regionális Kreatív Műhely, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató Központ, az ICR, a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal vezetőinek beszámolóit az elvégzett munkáról. A zentai Történelmi Levéltár működéséről szóló jelentést és a szabadkai Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. terveit is elfogadták, továbbá a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény alapszabályát is jóváhagyták. Felmentették a Regionális Kreatív Műhely igazgatóját, Bicskei Zoltánt, akinek a mandátuma lejárt, a helyére pedig Erdélyi-Tóth Editet nevezték ki.