2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Klopp: Még nem ünnepelünk

úsz perc alatt hármat vágott a Pool a Citynek
Liverpool-öröm, Manchester-üröm (Fotó: Beta/AP)

Liverpool-öröm, Manchester-üröm (Fotó: Beta/AP)

Váratlanul fölényes sikert aratott a Liverpool a Manchester City felett a Bajnokok Ligája angol negyeddöntőjének első felvonásán. Jürgen Klopp csapata gyors iramban kezdte a párharcot, s ahogy arra Pep Guardiola, a Városiak menedzsere előre figyelmeztetett, megállíthatatlan támadásokat vezetett. Az Anfield legénysége először az egyiptomi sztárcsatár Salah révén, a City-védelem megzavarodása után talált be, s tíz perc sem kellett, hogy megszülessen a mérkőzés következő, egyben legszebb gólja: Alex Oxlade-Chamberlain huszonötről bombázott a hiába vetődő Ederson kapujának jobb szélébe. A Pool szélsebes támadói fél óra játék után harmadszor is eredményesnek bizonyultak, Sadio Mané berobbanva fejelte a kapuba Salah jobb oldali, hajszálpontos beadását.

A játékosok közül senki sem ünnepelt a győzelem után Klopp mester szerint, aki elárulta, nem kívánja túl nagyra értékelni a győzelmüket, hogy azzal mentális erőt adjon Guardiolának a legénysége feltüzelésére. A német azt is elmondta, olyan régóta van a labdarúgásban, hogy jól tudja, a világ talán legjobb csapata ellen akár a 3:0-s előny sem lehet elég a visszavágóra, és csak féltávon vannak. „Akkor kell ünnepelni, amikor elkezdődik a parti. Nem hetekkel korábban. Tudom, hogy semmi sem dőlt el, bár a 3:0 jobb, mint az 1:0 vagy a 2:0” – érvelt a megfontolt stratéga, aki idén már másodszor gyűrte le a Premier League bajnoki címének várományosát.

A Városiak trénere még egyáltalán nem adta fel az elődöntős szereplést. Guardiola kifejtette, számára úgy tűnt, hogy a Liverpool csak az első félidő kritikus, három gólt hozó időszakában játszott jobban: „Hatalmas akarattal mentünk a pályára, és az első bekapott gól után is folytattuk a nyomást, ám újabb két alkalommal is be tudtak találni. A második félidőben még többet próbálkoztunk, de képtelenek voltunk gólt lőni” – magyarázkodott a spanyol, hozzátéve, nincs sok kritikus észrevétele a csapata felé: „A gólokat leszámítva kiválóan játszottak a fiúk” – erősítette meg Pep, s azt is elárulta, azon kevesek közé tartozik a csapat körül, akik még hisznek az elődöntőben.

Valverde: Fontos volt a negyedik

A labdarúgás a hibákról is szól. Rá akarod kényszeríteni az ellenfeled, hogy hibázzon, miközben te minél kevesebbet követsz el belőlük” – lamentált a Roma felett aratott 4:1-es győzelem után Ernesto Valverde, a Barcelona vezetőedzője. „Szeretnénk, ha mindegyik játékosunk tökéletesen játszana, de ők és mi, edzők is, időnként rosszul döntünk” – folytatta a filozofikus kommentárt az edző, aki, ha csapata játékával nem is, az eredménnyel mindenképp elégedett lehet, hiszen háromgólos előny birtokában meglehetős nyugalommal utazhatnak Rómába a jövő héten. A hibákból vagy inkább szerencsétlen mozdulatokból inkább az olaszok követtek el többet, hiszen a vártnál alacsonyabb színvonalú meccsen az első két gránátvörös találat egyaránt öngól volt (De Rossi és Manolasz). Valverde elárulta, Edin Džeko szépítő találata fényében – ami abban a pillanatban 3:1-re módosította az aktuális állást – különösen fontos volt, hogy Luis Suárez belője a negyedik Barca-gólt a hajrában.