2024. április 25., csütörtök

Az elfeledett zeneszerző emlékére

Sztojánovics Péter lágy melódiáit hallgathatta meg a belgrádi közönség

Sztojánovics Pétert, a budapesti születésű hegedűművészt és zeneszerzőt, aki a budapesti Zeneakadémián tanult hegedülni Hubay Jenő tanítványaként, majd tanulmányait Bécsben folytatta, ahol zeneszerzést tanult, ma az egyik legnagyobb zenei tudással rendelkező szerb zeneszerzőként tartják számon, mégis a neve az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Erre és a zeneszerző alkotói kiválóságára kíván rámutatni a belgrádi Altro senso kvintett, akik kis koncertet adtak Sztojánovics Péter emlékére a Collegium Hungaricumban.
Sztojánovics Péter 1877-ben született. Szerzeményei Bécsben, Prágában és Budapesten nagyon népszerűek voltak. Majd 1924-ben költözik Belgrádba. Itt folytatja munkásságát az élete végéig. A Stanković Zeneiskola alapítója, társalapítója a belgrádi Zeneakadémiának, valamint a kamarazene szerbiai meghonosítója. Éppen ezért, mint azt az emlékkoncert során megtudtuk, a budapesti születésű, az egyik legnagyobb szerb zeneszerző emlékére május 30-án annak kottáiból, zenei anyagaiból, eredeti kézirataiból kiállítást és az életéről előadást is tartanak majd a Collegium Hungaricum helyiségeiben.
Sztojánovics Péter műveit a Nataša Špaček, a Mokranjac Zeneiskola tanárának kezdeményezésére megalakult kvintett elevenítette fel és adta elő a belgrádi magyar kultúrintézetben összegyűlt közönségnek.