2024. április 20., szombat

Egy életen át tartó tanulás

A szakképzési kerettörvény kapcsolatot jelent a munkaerőpiac és a szakirányok között

A munkaerő mobilitását, illetve az egész életen át tartó tanulás koncepciójának megvalósítását várják el az új szakképzési kerettörvénytől, amelyet megszavazott a Köztársasági Képviselőház. Ezzel a törvénnyel kívánnak ugyanis közvetlenebb kapcsolatot teremteni a szakképzés és a munkaerőpiac között.

A szakképzési kerettörvény egységesen foglalkozik a szakképzések szintjeivel és fajtáival, amit az egyén az élete során bármikor megszerezhet. A kerettörvény a képesítés tekintetében nyolc szintet és négy alszintet irányoz elő. Mint Mladen Šarčević oktatási miniszter kiemelte, első alkalommal kerül sor arra, hogy intézményesen foglalkozzon Szerbia az oktatáson keresztül a gazdasággal és a szakképzéssel. Egy olyan tanácsadói szerv létesül, amely figyelemmel követi az igényeket a foglalkoztatás, a karrierépítés és az egész életen át tartó tanulás terén. Ugyanakkor a kerettörvény olyan rendszer felállítását szorgalmazza, amely összhangban van a nemzetközi szakképzési standardokkal.

Erre a kerettörvényre a képviselők 660 módosítási indítványt nyújtottak be, közülük mintegy 350 a hatalmi koalíció képviselőitől érkezett, ám egyik indítvány esetében sem szavaztak.

DIGITÁLIS TANKÖNYVEK

Napirenden szerepelt a tankönyvekről és a tanfelügyelőségről szóló törvény is. A tankönyvtörvény egyik legnagyobb újítása, hogy az iskolákban digitális tankönyveket is használhatnak majd. Mint arra az oktatási miniszter rámutatott, így a tankönyvek nemcsak hogy mintegy 15 százalékkal olcsóbbá válnak, és kevésbé terhelik a szülők költségvetését, hanem érdekesebbé és alkalmazhatóbbá válnak majd az oktatásban a diákok számára is.

Az új tankönyvtörvény rövidebb határidőket irányoz elő a tankönyvek elbírálására is, ugyanakkor a jövőben az iskolában és a diákszövetkezeteken keresztül is be tudják majd szerezni azokat a szülők, elkerülve ezzel a közvetítőket, valamint a szürkegazdaságban való részvételt.

A jóváhagyott tankönyveket ezek után is négy éven keresztül használják majd, ám kivételes esetekben, amikor arra szükség mutatkozik, az oktatási minisztérium véleményezése mellett, korábban is lehetőség nyílik azok cseréjére.

A törvény egy olyan központ létrehozását irányozza elő, amely kifejezetten az alacsony példányszámú tankönyvekkel foglalkozik, így a kisebbségek nyelvén nyomtatott tankönyvekkel, a különleges képességekkel és igényekkel rendelkező gyerekek, illetve a szakközépiskolák tankönyveivel.

A tanfelügyelőkről szóló törvény ezek után a tanfelügyelők munkakörét a községekre, városokra ruházza át, meghatározva, hogy egy-egy önkormányzat hány tanfelügyelőt foglalkoztathat.

ELÉRHETŐ FÖLDTANI ADATOK

A három oktatási törvény mellett a parlamenti képviselők megszavazták a nemzeti infrastrukturális földtani adatokról, valamint az elektronikus közigazgatásról szóló törvényt is, amely ennek a területnek a hatékonyabb munkáját kell hogy szolgálja. Vagyis az egyik rendelkezés szerint egyszerűbbé válik az elektronikus közigazgatás és a polgárok, a jogi személyek és a civil szervezetek közötti kommunikáció.

A nemzeti infrastrukturális földtani adatokról szóló törvény ugyanakkor integrálja a földtani adatokat, így az adatok felhasználói könnyebben juthatnak majd ilyen adatokhoz.

A parlament által elfogadott törvények 8 nappal azután lépnek hatályba, miután azok megjelennek a Hivatalos Közlönyben.