2024. április 19., péntek

Nagy a torlódás a horgosi határátkelőn

Ünnepekkor megszokott látvány, hogy a határátkelőhelyeken nagy sorok alakulnak ki a szabadságuk idején hazaigyekvő vendégmunkások miatt. Ma délután kilátogattunk a horgosi határátkelőhelyre, és utánajárjunk annak, hogy az ortodox húsvét ideje alatt mekkora a torlódás. A belépő oldalon nem volt nagy a forgalom, mindössze 10 percet kellett várniuk azoknak, akik be akartak lépni az országba.

Kocsisor Horgoson a belépőoldalon (Gergely Árpád felvétele)

Kocsisor Horgoson a belépő oldalon (Gergely Árpád felvétele)

Fotó: Gergely Árpád

Összeér a kocsisor a két határátkelő között (Gergely Árpád felvétele)

– Magyarországon elég sokat vártam a kilépő oldalon. A szerb belépő oldalon elég kicsi a forgalom. Tíz percet várakoztam, hogy beléphessek az országba. Egyébként Németországból utazom hazafelé az ünnepekre – nyilatkozta lapunknak Nemanja.

– Húsz percet várakoztam a magyar oldalon, a szerb oldalon pedig tíz percet. Csehországból tartok hazafelé a feleségemmel az ünnepekre. Sok határon mentem át mire ideértem, de nem kellett sehol annyit várakoznom mint itt, és ez mindig így van amikor utazok – panaszkodott Stojan Cvetanskij.

A nagy torlódás a kilépő oldalon volt. Itt több órát is várakozniuk kellett az autósoknak mire elhagyhatták az országot Magyarország felé. A megpróbáltatások azonban itt még nem értek véget, mert a magyar oldalon annyi jármű torlódott fel, hogy a szerb határig ért a kocsisor. A legtöbb autós a szabadságáról visszatérő vendégmunkás volt. Ezt bizonyította az is, hogy a legtöbb autónak a sorban német és osztrák rendszámtáblája volt.

– Három órámba tellett, mire ideértem a határátkelőhelyhez. Húsz éve nem jártam ezen a határátkelőhelyen, de most jól kifogtam. A rokonaimat viszem át Magyarországra. Ők onnan utaznak majd tovább Németországba – panaszkodott Szloboda Tibor.

– Én két órája rostokolok a határon. Németországba igyekszem vissza. A szabadságomat töltöttem otthon Bulgáriában. Látszik, hogy ünnepek vannak, a rendőrök nem dolgoznak olyan gyorsan, mint kellene – mondta Ivo.

Nagy a kocsisor a kilépő oldalon (Gergely Árpád felvétele)

Nagy a kocsisor a kilépő oldalon (Gergely Árpád felvétele)

Nemanja (Gergely Árpád felvétele)

Nemanja (Gergely Árpád felvétele)

Szloboda Tibor (Gergely Árpád felvétele)

Szloboda Tibor (Gergely Árpád felvétele)

Ivo (Gergely Árpád felvétele)

Ivo (Gergely Árpád felvétele)