2024. április 19., péntek

Prekogranični Mađari znače izvor snage

U Somboru je Fondacija Prosperitati sklopila ugovor sa 197 novih dobitnika konkursa.

Zaključen je četvrti krug konkursa mađarske vlade za razvoj prekogranične privrede. Ugovore su potpisali sa dobitnicima sredstava na konkursu za razvoj srednjih preduzeća u privredi i poljoprivredi, za kupovinu zemlje u Somboru u prepunoj sali. U prisustvu mađarskog konzulata iz Beograda, glavnog konzulata iz Subotice, mađarskog ministarstva inostranih poslova, srpske vlade, predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara i članova Fondacije, u vrednosti preko jedne i po milijarde dinara, potpisani su ugovori sa 197 dobitnika na konkursu.

Prema procenama, zahvaljujući podršci, proizvođači ostvaruju oko 4,54 milijardi dinara ulaganja. Ukupno je 31 osoba dobila podršku za kupovinu zemlje i kupiće 156 hektara zemlje. Ne računajući jučerašnju dodelu pomoći, na konkursima Fondacije Prosperitati 22,2 milijardi forinti ili 8,4 milijardi dinara je već ostvareno, prema procenama rezultata ulaganja od 17 milijardi dinara u Vojvodini. Do sada je mađarska vlada pomogla 6488 malih preduzeća i 23 velike investicije na kojima se otvorilo 700 novih radnih mesta. Na jučerašnjem potpisivanju ugovora takođe je bilo reči da će se otvoriti još 604 radnih mesta. U programu povoljnih kredita OTP banka i srpske partnerske banke do sada su podelile kredite u vrednosti od 5 milijardi forinti ili 1,9 milijardi dinara.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, koji je sa zadovoljstvom istakao kako se u Vojvodini već treći put odvija ovakav događaj. U svom govoru je istakao kako Mađarska ne gleda na prekogranične Mađare kao na opterećenje, već kao na izvor snage, tako i na vojvođanske Mađare, i trudio se da uveri prisutne: velike plakate opozicije koje su deo kampanje, i koje govore o tome da Mađarska ne računa na prekogranične Mađare, nije zvaničan stav Budimpešte i nisu merodavne. Sijarto je istakao i to da je za ostvarivanje programa mađarske vlade za razvoj privrede u Vojvodini bila potrebna i saradnja srpke vlade. Ova podrška zahvaljujući izuzetnoj saradnji dve vlade nije izostala. Cilj programa je isključivo da prekogranične zajednice uspevaju da se snađu na svojoj zemlji, da niko ne smatra hendikepom što je Mađar - rekao je. Program razvoja privrede u Vojvodini smatra najuspešnijom inicijativom i dodao je da se sve to ne bi ostvarilo bez jake Mađarske. Mađarska čini deo rešenja, i ona je srednjeevropska zemlja, motor razvoja Evropske Unije. Smatra takođe da je pomoć partije SVM osnova za uspešan prkogranični razvoj.

NIJE SAMO RAZVOJ PRIVREDE

Već dve godine uživamo u podršci Mađarske za razvoj privrede - rekao je Ištvan Pastor, predsednik partije. Prethodilo je veliko isčekivanje do ostvarenja podrške za srednja poljoprivredna gazdinstva, i broj predatih zahteva je dokazao razlog postojanja. Iznos podeljene podrške je ekvivalentan budžetu Sente za dve godine, dok je vrednost ostvarenih ulaganja jednak budžetu Subotice za jednu i po godinu - izneo je podatke Pastor. Mađari u Vojvodini su dokazali da postoji jedan sloj preduzetnika koji bi želeli da se ostvare na svojoj zemlji, kao što su dokazali da za tu svrhu imaju i ideje koje su u stanju i da ostvare. To deluje samo kao razvoj privrede, međutim to je mnogo više od toga, to je i razvoj zajednice, zahvaljujući do sada najznačajnijoj podršci Mađarske.

BEZ PROSPERITATI NE BI IŠLO

Robert Feher iz Temerina je uspešno konkurisao za kupovinu jednog kombajna kod Fondacije Prosperitati. Na porodičnom imanju gaje kukuruz, repu, soju, pšenicu. Ovim poslom se bavi već oko 30 godina. Da nije dobio mogućnost od Prosperitati da kupi mašinu, sam ne bi uspeo u tome - rekao je Feher.

Jožef Mikloš, vlasnik Mikra Coop-a se bavi uzgojem stoke i bilja. Njegovo preduzeće povezuje uzgajivače i pojavljuje se na pijaci kao trgovac na veliko. Organizuje prodaju, skladištenje, i prisutni su tokom cele godine u proizvodnji, na usluzi su u svojstvu integratora. Sad su konkurisali za kombi za prevoz robe. Planiraju i kupovinu mašine za utovar kao i rasturač đubriva.

Ibolja Kurta, drži farmu goveda i bavi se poljoprivredom. Dobila je sredstva za kupovinu zemlje na konkursu Prospritati. Seju kukuruz i pšenicu koju upotrebljavaju za uzgoj goveda na farmi. Ovo je porodično preduzetništvo i ima veliku tradiciju.

Boršoš Mark iz Adorjana je preduzetnik, koji radi zajedno sa ocem. Prvi put je tražio sredstva na konkursu Prosperitati i dobio je, kako bi kupio kombajn marke Class.