2024. április 23., kedd

Újvidéken járt a török nagykövet

Miloš Vučević polgármester a városházán fogadta Tanju Bilgiçet, Törökország belgrádi nagykövetét

Újvidék polgármestere üdvözölte a diplomatát, majd kifejezte reményét, hogy a tartományi székváros és Törökország belgrádi nagykövetsége közötti, eddigi együttműködés folytatódni fog, akárcsak Szerbia és Törökország között.

A török nagykövet és Újvidék polgármestere kiemelte Újvidék és Bursa városok baráti kapcsolatainak jelentőségét, és egyetértettek abban, hogy a jövőben még szorosabbra kell fűzni a két város közötti együttműködést, mivel hasonló típusú településekről van szó, és minden körülmény adott a kooperáció erősítésére.

A találkozón elhangzott, hogy Szerbiában kiváló az üzleti klíma, ezért számos török vállalat működik az országban. A felek egyetértettek abban, hogy a török befektetések a jövőben főként Vajdaságba és Újvidékre irányulnak majd, a török vállalatok leginkább a mezőgazdaság terén érdekeltek.

Vučević a találkozó alkalmával meghívta a törökországi vállalatokat az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárra, majd hangsúlyozta: Törökország lehetne az idei vásár egyik főpartnere.

Tanju Bilgiç őexcellenciája kiemelte, hogy a folyamatos gazdasági-mezőgazdasági együttműködés mellett, a két ország kapcsolatát a közös történelmi múlt is szorosan összefonja. A nagykövet szerint a két ország közös múltját a jövőben a történelemoktatásban és az idegenforgalmi kínálatokban is ki kell hangsúlyozni, a törökországi turisták számára olyan érdekességeket lehetne bemutatni, mint a kulturális-történelmi nevezetességek, vagy a leghíresebb csaták színhelyei.