2024. április 25., csütörtök

Tesztelik a vízórák távleolvasó-rendszerét

Havi szinten fogják leolvasni a vízfogyasztást Topolyán

A topolyai Komgrad Közvállalat a város tizennégy pontján megkezdte a vízórák távleolvasó-rendszerének tesztelését. A projektum keretében a vízórák leolvasásához használatos legmodernebb rendszereket alkalmazzák.

Tizennégy fogyasztónál szerelték fel a modern vízórákat (Herceg Elizabetta felvétele)

Tizennégy fogyasztónál szerelték fel a modern vízórákat (Herceg Elizabetta felvétele)

Pazsa János, a Komgrad illetékes osztályának vezetője elmondta, hogy néhány beszállító vízóráját szerelték be a lakosság körében a meglévő vízórák helyébe. Ezek a vízórák távolról is leolvashatók, rádióhullámok segítségével közvetítik a megfelelő helyre az adatokat. Ez nagyban megkönnyíti a fogyasztás lekövetését és a megfizettetését is. Jelzi a problémákat is, ha például csőtörés miatt túl nagy a fogyasztás valahol.

– Eddig a munkásaink négyes-ötös csoportja végezte a vízfogyasztás leolvasásának feladatát, könyvet vittek magukkal, kinyitották a vízmérő aknákat, és így olvasták le az órákat. Az üveg ködösödése, homályosodása jelentett gondot, illetve, ha a fogyasztó nem tartózkodott otthon. Évente kétszer, tavasszal és ősszel történt az igen sok időt igénylő vízóra-leolvasás, és így átlagfogyasztást állapítottunk meg. Az új módszerrel megfelelő program szoftver követi a vízórát, és az adott pillanatban egy-egy hónap átlagát megfelelő módon tudjuk eljuttatni a számvevőségre, és a megfelelő program majd automatikusan végzi az elszámolást. Távirányításról van tehát szó, egyelőre a kezdetén vagyunk az újításnak, melynél a fogyasztás havonkénti leolvasása a legfontosabb, és hogy 8 másodperc alatt 300–400 méterről is leolvasható az aktuális adat. Ha az értékek nem megfelelőek, akkor a műszer jelzi a rendellenességet. Ebben az évben lesz a rendszer próbája, a napokban kezdődik az első leolvasás – mondta az osztályvezető.

Dudás Tibor, a Komgrad vízszolgáltató és kanalizációs csapatának koordinátora szerint a polgárok pozitívan fogadták az újítást.

– Próbáról van szó, majd a követező időszak mutatja meg, hogy számunkra melyik gyártó melyik órája lesz a legalkalmasabb. 14 új vízórát építettünk be a város különböző területein, könnyíteni szeretnénk a leolvasás folyamát, hiszen nem kell bemenni egy-egy fogyasztó udvarába, és pontosságra törekszünk. A vízórákat folyamatosan cseréljük, minden öt évben szükséges új óra, most olyan helyekre kerültek a modern órák, ahol egyébként is lecseréltük volna őket. Több beszállítótól kaptunk több fajta műszert, és most teszteljük a különböző kínálatot.

Dudás arra is felhívta a figyelmet, hogy az előírások szerint a saht egy méterszer méteres nagyságú, hogy beleférjen egy mester, a teteje is könnyen felemelhető, hogy esetleges meghibásodáskor oda tudjanak férni az órához.

Amennyiben sikeresen tesztelik az új távleolvasó-rendszert, a jövőben folyamatosan minden fogyasztó számára hozzáférhetővé teszik majd az új órákat Topolyán. Az új leolvasó-rendszer bevezetése hatékonyabbá teheti a vízellátást és a vízmegfizettetést az egész város területén.

Nyitókép: Tizennégy fogyasztónál szerelték fel a modern vízórákat (Herceg Elizabetta felvétele)