2024. április 25., csütörtök

A hotel és a Vénusz rendezése a legfontosabb

Sajtótájékoztató a VMSZ topolyai irodájában

Sajtótájékoztató alkalmával reagált a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Fremond Árpád, a párt alelnöke, a topolyai községi szervezet elnöke a Kislinder Gábor községi elnököt ért minapi vádakra, illetve elhangzottak az idei évre szóló fejlesztési tervek, és szó volt a VMSZ Ifjúsági Fóruma közelmúltban történt tisztújító közgyűléséről, valamint a magyarországi választásokról is.

A Topolya központját évek óta csúfító egykori szálloda rendezési terve elkészült, még ebben a hónapban kiírják a közbeszerzési eljárást, és nyáron kezdődhetnek a munkálatok. Első lépésben le kell bontani a legfelső szintet, mivel az engedély nélkül épült fel. Erre a munkálatra 6 millió dinárt irányoztak elő.

– Az idén szeretnénk még az épület tetőszerkezetét is megépíteni, illetve a külső homlokzatát rendezni, ami mintegy 15 millió dinárba kerül. Az elképzelések szerint szálláshelyek is létesülnének benne, de szeretnénk oda áthelyezni a Művelődési Ház székhelyét, illetve a Polgármesteri Hivatal és a Községi képviselő-testületnek is egy méltó helyszíne lehet. Természetesen kereskedelmi célokra is lesznek kialakítva megfelelő helyiségek. Az egykori Pannónia Hotel rendezésére 2020-ig szeretnénk pontot tenni, a mandátumunk végéig, hiszen ez volt az egyik választási ígéretünk. Ebben számítunk majd az anyaország támogatására is – mutatott rá Fremond, aki kitért arra is, hogy a topolyai polgárok másik elvárása a községi vezetőkkel szemben az egykor oly népszerű Vénusz fürdő újjáélesztése. Elmondta: a lebontást követően ebben a hónapban fejeződik be a kút fúrása, májusban kiírják a következő lépés, a teljes fürdőkomplexum kiépítésnek közbeszerzési pályázatát.

– Ezt most kell megtennünk, hogy választási ígéreteinkhez mérten 2020-ig befejeződhessenek a munkálatok. A költségvetés az idén 150 millió dinárt irányozott elő a Vénuszra. Számításaink szerint a teljes projektum 300–350 millió dinárba kerül majd – mondta Fremond, majd elhangzott, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap pályázatán 50 millió dináros támogatást nyert Topolya az ipari park infrastrukturális fejlesztésére, pontosabban a belső úthálózatának kiépítésére. Hamarosan 2 millió dinár értékben újul meg a Juhász Erzsébet Könyvtár mögötti parkoló, aminek a közbeszerzési eljárása most zárult le. Egy az IPA-projektum keretében kiírt pályázatnak köszönhetően 28 millió dináros összegben nyílt lehetőség a Topolyai-tó körül kemping kialakítására.

A VMSZ községi elnöke említést tett arról is, hogy a párt ifjúsági szervezete, élén Lovra Balázzsal – az Idegenforgalmi Szervezet munkatársával, az Origo Civil Szervezet alapítójával – új lendülettel veti bele magát a községben zajló rendezvények szervezésébe. Fremond hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is támogatja a községi elnököt.

– A VMSz-ben egyként állunk ki amellett, hogy a polgármester ártatlan, törvényesen és tisztességesen végzi a munkáját. A Korrupció Ellenes Ügynökség az indoklása szerint azért kéri Kislinder Gábor leváltását, mert 2015-ben annak a Kék Duna Alapítványnak utalt át 200 ezer dináros támogatási pénzt, aminek ő maga volt az egyik alapítója és elnökségi tagja. Ezzel szemben a községi elnök egy évvel korábban, 2014-ben minden, az alapítványhoz köthető funkciójáról lemondott. Ezért valótlan és alaptalan az ügynökség vádaskodása, és teljesen érthetetlen a követelése a legsúlyosabb büntetés kirovásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban folyamatban van az ilyenkor szokásos fellebbezést követő írásbeli párbeszéd.

A sajtótájékoztató végén Fremond felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi választásokig még alig néhány nap maradt hátra.

– Aki még nem töltötte ki a szavazólapját, az mihamarabb tegye meg. Viszont postai úton már nem biztos, hogy időben befut a budapesti hatóságokhoz. A célból, hogy határidőn belül célt érjenek a lapok, forduljanak az aktivistáinkhoz, akik közreműködésével továbbítjuk a szabadkai konzulátus illetékesének – zárta tájékoztatóját Fremond Árpád.