2024. március 29., péntek

Vasárnap 19 óráig egész hétvégén szavazhatnak

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Április nyolcadikán országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, amelyen az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező külföldön élő magyar állampolgárok is részt vehetnek, így a Vajdaságban élő azon személyek is, akik az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően magyar állampolgársághoz jutottak. A szavazócédulát tartalmazó levélcsomagok körülbelül két hete folyamatosan érkeznek a regisztrált állampolgárokhoz, illetve, akik a regisztráció alkalmával úgy döntöttek, személyesen is átvehették azokat a külképviseleteken. A szavazatok eljuttatásának a Nemzeti Választási Irodához több módja van: egyrészt postai úton – ez esetben ügyelni kell arra, hogy a boríték április hetedike éjfélig megérkezzen a Nemzeti Választási Irodába, másrészt pedig az állampolgárok személyesen is leadhatják szavazataikat a külképviseleteken, például Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán április 8-án 19 óráig. Itt jegyezzük meg, hogy a borítékok leadhatóak ma, pénteken és holnap, szombaton is 6-tól 22 óráig. Fontos elmondani azt is, hogy a borítékokat nem muszáj személyesen bevinni, egy-egy személy több állampolgár borítékját is bedobhatja az erre a célra kihelyezett urnákba, így arra is van példa, hogy a környező településekről szervezetten juttatják el a szavazatokat a Főkonzulátusra.

Mi tegnap a délelőtti órákban jártunk a Főkonzulátuson, és a szavazópolgároktól azt kérdeztük, hogy miért tartják fontosnak, hogy részt vegyenek a szavazáson, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szükséges dokumentumok kitöltése során voltak-e nehézségeik, illetve kértek-e segítséget.

Juhász Antal (Szabadka): – Azért szavaztam, mert mi is magyarok vagyunk, összetartozunk, és hogy ezt a maroknyi kis magyarságot, ami még van, ezt összefogjuk, és kiálljunk amellett, hogy ne bomlasszák fel ezt a közösséget. Hozzám tegnapelőtt érkezett meg a levélcsomag. A papírok kitöltése egyáltalán nem okozott gondot, az adatokat csak át kell másolni a dokumentumokról, és követni az utasításokat. Egyedül jöttem, de a fiam és a feleségem borítékját is hoztam, mivel a fiam Zentán él és dolgozik, de még hozzánk van bejelentve, és most nem tudott itt lenni.

Letić Vesna (Szabadka): – Mint minden szavazás, ez is nagyon fontos a jövő szempontjából. A szükséges dokumentumok kitöltése nem volt nehéz, minden világosan fel volt tüntetve. Mi még márciusban megkaptuk a levélcsomagokat. Szinte mindennap bejövünk a városközpontba, így nem esik nehezünkre személyesen feladni a szavazatunkat.

Szalma Gizella (Szabadka): – Azért mert magyaroknak születtünk és magyaroknak valljuk magunkat az országhatároktól függetlenül. Az unokánk Újvidéken végzett a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken, és jelenleg Szegeden él, ott próbál boldogulni, ezért is fontos, hogy mi is szavazzunk. Még védjük az otthonunkat, a férjemmel nyolcvan felé közeledünk és szeretnénk nyugalomban leélni az életünket a sok probléma ellenére is. Mi most vettük fel a borítékot a konzulátuson, mivel itt vagyunk regisztrálva. Hazamegyünk, kitöltjük a papírokat. Ehhez nem kérjük az aktivisták segítségét, mi is megbirkózunk a feladattal. Terveink szerint még ma visszahozzuk a kitöltött szavazólapot.

Csíszár István (Szabadka): – Úgy érzem, a szavazáson való részvétel nagyon fontos a vajdasági magyarok számára, a szabadkaiaknak és a családomnak is. A feleségem meg a két gyerekem is Németországban van, de magyaroknak valljuk magunkat és nagyon hálásak vagyunk az állampolgárságért, és hogy lehetővé tették azt, hogy szavazzunk. A levélcsomagot már körülbelül két hete megkaptam, de még nem töltöttem ki, mivel úgy gondoltam, hogy majd itt a konzulátuson a szavazás alkalmával, viszont azt mondták, hogy itt nem szabad kitölteni, úgyhogy majd később visszajövök a kitöltött dokumentumokkal.

Kovács Judit (Szabadka): – Mint magyar állampolgár, úgy érzem, hogy a szavazás nemcsak jogunk, hanem egy megtisztelő feladat, amiben részt szeretnék venni, hiszen követjük a magyarországi eseményeket, és szeretnénk nemcsak tájékozottak lenni, hanem ha lehet és meg van adva ez a lehetőség, részt is venni benne. A levélcsomagokat időben megkaptuk, tehát bőven volt időnk kitölteni. A dokumentumok kitöltése nem okozott gondot, világosan el van magyarázva, mit kell tenni, szerintem mindenki számára egyértelmű. A saját borítékom mellett a férjemét és az édesanyámét is elhoztam.

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)