2024. április 19., péntek

Egészség mindenkinek

1948 óta április hetedike az egészségügyi világnap vagy más néven az egészség világnapja. Hetven éve ezen a napon kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világnap alkalmából a világ számos országában egészségügyi akciókat szerveznek, amelyek célja, hogy felhívják a polgárok figyelmét az egészség fontosságára, illetve emlékeztetnek arra, hogy az egészséges élet alapfeltétele egyebek mellett a helyes táplálkozás, a káros szenvedélyek mellőzése és a rendszeres testmozgás. Így van ez Szerbiában is, ahol a Dr. Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet az egészségügyi minisztérium és a WHO támogatásával minden évben megemlékezik e jeles napról. Az idei egészségügyi világnap jelmondata Egészség mindenkinek, amivel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az alapvető egészségügyi ellátás mindenkinek jár.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az egészségügyi világnap apropóján csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak Szabadkán, ahol az egészségügy terén aktív szervezetek, intézmények képviselői mondták el meglátásaikat. A program elején Zorica Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet népegészségügyi szakorvosa köszöntötte az egybegyűlteket, és felszólalásában azt is elmondta, hogy a WHO hetven éve többek között azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az egészségügyi ellátást mindenki számára elérhetővé tegye, ezt tükrözi az idei jelmondat is. Zoran Milovanović, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének képviselője beszámolt intézményük tevékenységéről, és azokról az akciókról, amelyeket az egészséges életmód népszerűsítésére, illetve tájékoztató jelleggel szerveznek meg. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségházak Megelőző Központjának vezetője felszólalásában hangsúlyozta, hogy a járványok megelőzésében nagy szerepe van az egészséges életmódnak, és elmondta, melyek azok a veszélyforrások, amelyek gyengítik a szervezetünket, illetve az emberi immunrendszert. Az utolsó felszólaló Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője amellett, hogy elmondta, hogy az intézmény milyen akciókat szervez a polgároknak, arról is beszélt, hogy milyen kínálattal rendelkeznek az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés terén.

Végezetül álljon itt egy mondás, amivel a sajtótájékoztató is zárult: Gondolj ma az egészségedre, hogy holnap ne kelljen a betegségre, hisz egy egészséges embernek ezer kívánsága lehet, míg a betegnek csak egy.