2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Sprintverseny a foci előtt?

Keszthelyi Vivien a csaknem 500 lóerős Audival (Fotó: MTI)

Keszthelyi Vivien a csaknem 500 lóerős Audival (Fotó: MTI)

A Formula–1-et irányító Liberty Media a versenyhétvégék programjának megreformálása után az események lebonyolítását is átalakítaná – értesült a német Auto Motor und Sport.

A Liberty Media megérkezése óta sok változáson ment keresztül a Formula–1, többek között eltűntek a rajtrácslányok, új főcímzenét kapott a királykategória, míg az idei szezontól az európai futamok nagy része a megszokott 14 órai rajt helyett 15 óra 10 perckor kezdődik. Az amerikai vezetőség döntéseinek legfőbb oka az izgalom növelése, és pontosan ezért szólnak most a tárgyalások a versenyhétvégék teljes menetrendjének felborításáról is.

A pénteki másfél órás szabadedzések helyett két egyórás gyakorlás jutna a csapatoknak, amit a hagyományos időmérő követne szombat délelőtt. A kvalifikáción megszerzett pozíciók alakítanák ki a délutáni 100 kilométeres sprintverseny rajtfelállását, míg a rövid futam végeredménye adná a vasárnapi főverseny végleges rajtrácsát.

Az eredeti terv azonban még tovább csavart volna a helyzeten, aszerint az időmérő fordított sorrendje határozta volna meg a sprintverseny rajtsorát. Ezt az elképzelést végül Chase Carey-ék elvetették, hiszen ezzel azt kockáztatták volna, hogy túl sok kritika éri a „száguldó cirkuszt” a mesterséges izgalomkreálás miatt.

A 100 kilométeres sprintversenyt éppen az európai topligák futballmeccsei előtt rendeznék meg, miközben a pilótáknak nem kellene spórolniuk a gumikkal és az üzemanyaggal sem, így a harc az utolsó körig tarthatna. (NSO)

Audi monstrumban a magyar tinilány

Óriási kihívás előtt áll Keszthelyi Vivien, hiszen idén egy hátsókerék-meghajtású, 5200 cm3-es, közel 500 lóerős Audi R8 LMS GT-vel, azaz úgynevezett nagy túraautóval folytatja a versenyzést. A 17 éves magyar pilótának a minden tekintetben magasabb szintet jelentő GT-sorozatban szinte újra kell majd tanulnia a versenyautó vezetését, hiszen változatlanul Hankook gumikon, ám a jóval nagyobb lóerőhöz képest kisebb leszorítóerővel bíró „gépszörnnyel” jóval bonyolultabb műszaki paraméterek mellett kell helytállnia. Az új sorozat mezőnye a túraautózás csúcsát jelentő, szintén hátsókerék-meghajtású, hasonló teljesítményű autókat felvonultató német túraautó-bajnokság, a DTM futamaival azonos helyszíneken és egy időben versenyez majd. Ennek köszönhetően június első hétvégéjén a szurkolók a Hungaroringen is láthatják a debreceni születésű pilótát. A még mindig rendkívül fiatal, utánpótláskorú versenyző az Audi Sport versenyzőakadémiájának növendékeként az elmúlt idényben az elsőkerék-meghajtású versenyautók között erősnek számító Audi Sport TT Cupban indult. A gyári sorozatban magas színvonalú versenyeken, azonos technikai feltételek mellett, rutinos, nemzetközi mezőnyben tapasztalhatta meg a nagy teljesítményű autók csatáját. A cél a DTM-ben való versenyzés. Ez korábban még egyetlen magyar autóversenyzőnek sem sikerült.

Keszthelyi eddigi túraautós pályafutása során, 2014-től napjainkig 73 versenyből 60 dobogós helyezést ért el, 2016-ban, mindössze 15 évesen a –2000 cm3 túraautó-kategória abszolút országos bajnoka volt, tavaly pedig az Audi Sport TT Cup versenyzőjeként a nemzetközi versenysorozatok történetének legfiatalabb magyar pontszerzője lett.

Az Audi R8 LMS GT Cup során összesen 12 versenyen, hétvégénként két időmérőn és két teljes értékű futamon versengenek majd a pilóták. A széria május elején Németországban, Hockenheimben rajtol el, ezt követi a Lausitzring, a harmadik versenyhétvégén, júniusban érkezik Magyarországra, majd Anglia és Olaszország következik, a szezonzáróra pedig a Nürburgringen kerül majd sor.