2024. március 29., péntek
A 15. Belgrádi Táncfesztivál

A Sidney Dance Company vendégszereplése

A 15. Belgrádi Táncfesztivál keretében március 15-e és április 4-e között 14 ország 15 nemzetközi hírnevű együttese legszínvonalasabb műsorát élvezhette a hazai tánckedvelő közönség.
Az újvidékiek kedden este a Szerb Nemzeti Színházban, a belgrádiak pedig szerdán este a Száva Központban láthatták a legismertebb ausztráliai balettegyüttesnek, a Sidney Dance Companynak a modern programját.
A táncosok művészetük csúcsán testileg-lelkileg-érzelmileg átélve, Gabrielle Nankivell, Rafael Bonachela és Cheng Tsung Lung merész, innovatív koreográfiájában mutatták be a Wildebeestsip (Gnú), a Lux Tenebris (A sötét világossága) és a Full Moon (Telihold) című darabokat.
Rafael Bonachela koreográfus, aki Kylie Minogue, Tina Turner és a pop-rock világ más sztárjaival és nemzetközi divattervezőkkel együttműködött, számos elismeréssel dicsekedhet: például civil érdemeiért a spanyol király tiszteletbeli kereszttel tüntette ki, az egyik ausztráliai, fővárosi magazin pedig a 2012. év legbefolyásosabb személyei közé sorolta, mert attól kezdve, hogy átvette a Sidney Dance Company vezetését és a Spring Dance (Tavaszi Tánc) modern balett-tánc rendezvény válogatója megbízását, a művészi tánc népszerűsítésén fáradozott.
A 15. Belgrádi Táncfesztivál kitűnő szervezésének köszönhetően a táncvilág legszínvonalasabb vendégeinek produkcióit láthatták a fővárosiak, és ebből kettőt az újvidékiek.