2024. március 29., péntek

Több mint 150 millió dinár

Óvodák, iskolák és diákotthonok épület-felújítását támogatja idén is a tartományi kormány
A szerződések aláírása

A tartományi kormány pályázatokkal kívánja biztosítani a pénzeszközöket az iskoláknak és az óvodáknak az épületeken való szükséges munkálatok elvégzéséhez, hogy a diákok megújult iskolában tanulhassanak, a kicsi gyerekek pedig megújult óvodába járhassanak.
Az idei évi első ilyen pályázat-eredményhirdetése volt tegnap a tartományi képviselőház épületében. Több mint 150 millió dinár került iskolákba, óvodákba, diákotthonokba, azokba az intézményekbe, amelyeknek a munkatársai eredményesen pályáztak épület-felújításra.
Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta: a tavalyi évben 122 projektet, illetve 109 intézmény felújítását tudták támogatni, hogy jobb tanulási feltételeket biztosítsanak a diákoknak.
Az idei évben már több mint 230-an pályáztak. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár szerint a majdnem nyolcszoros túljelentkezés ellenére kellett eldönteni, hogy kik kapják ezeket a pénzeszközöket.
Keresztúri Hajnalka, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője elmondta, váratlanul érte a telefonhívás, amely alkalmával közölték vele, hogy eredményesen pályáztak a tartományi oktatásügyi titkárság pályázatán. Pénzt kaptak az iskolaépület hőszigetelésére.
– A külső nyílászáróknak egy részét már kicseréltük, szeretnénk a többit is kicserélni, illetve a mennyezetszerkezetet és a falakat is szigetelni. Ezzel nagy megtakarítást tudnánk biztosítani a községi büdzséből kapott összegből, amit különböző eszközök beszerzésére, a tanítás korszerűsítésére fordítunk.
A Sinkovics József Műszaki Középiskola „kis iskola”, amelybe 274 diák jár, a 14-ből 11 tagozata magyar. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy ez az oktatási-nevelési intézet az idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A most kapott pénz szép születési ajándék az iskolának, nagyon köszönik a tartományi titkárságnak. Amint a pénzösszeget átutalják, az iskola kiírja a közbeszerzési pályázatot, és utána hozzáfognak a munkálatokhoz.
– Az utóbbi időben a tartománytól kapunk segítséget, és ennek örülünk – nyilatkozta lapunknak Gyivánovity Róbert, a szabadkai diákotthon igazgatója. – A mintegy 3 millió 900 ezer dinár támogatást fürdőszobák kialakítására és vizesblokkok felújítására, az épület karbantartására fordítjuk. Mivel a gyerekek az otthonban laknak, minden évben meszelni, festeni kell a helyiségeket.
Az otthon vezetője elmondta, a magyar állam és az MNT, VMSZ segítségével négy-öt éve 114 hellyel bővítették az intézményt, ahol jelenleg 466 diákot tudnak elhelyezni. Büszke arra, hogy mind népszerűbb a szabadkai diákotthon, amely tartományi szinten a legnagyobbnak számít.
– A szülők és a gyerekek iránt felelősséggel vagyunk, törődünk velük, ezért mind többen akarnak hozzánk jönni. A szülők tudják, hogy vigyázunk a gyerekeikre, nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra – magyarázta Gyivánovity.
Az oktatási-nevelési intézmények, amelyek ezúttal nem kaptak pénzforrást a fejlesztéshez, a felújításhoz, azokat a tartományi kormányfő arra biztatta, hogy pályázzanak a következő körben, júliusban, mivel a többéves akciót, amelyet a tartomány elindított, folytatni szeretné a jobb tanulási feltételek biztosítása érdekében.