2024. április 24., szerda

Nem csökken a vállalkozási kedv

Prosperitati tájékoztató fórum Szabadkán

Szerdán este Szabadkán az új városházán tájékoztató fórumot tartott a Prosperitati Alapítvány, amelynek keretén belül a résztvevők informálódhattak az alapítvány legújabb, április harmadikán megnyitott ötödik pályázati körének kiírásáról.

A rendezvényen telt ház volt (Fotó: Gergely Árpád)

A rendezvényen telt ház volt (Fotó: Gergely Árpád)

A telt házas rendezvény elején Osztrogonác Simon, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nagy Imre, a Prosperitati igazgatóbizottságának elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta, már a legelső pályázati kiírás alkalmával ott volt a szabadkai tájékoztatón, és örömmel látja, hogy nem csökken a vállalkozási kedv, és folyamatosan újabb és újabb arcok tűnnek fel az érdeklődők között. Mindez azt bizonyítja, hogy a gazdaságfejlesztési stratégia gyakorlatilag teljes egészében megvalósult, hisz körülbelül 4000 mezőgazdasági termelő és 1300 vállalkozás vett részt sikeresen a pályázatokon, csaknem négyszáz család jutott házhoz és 500 hektár földet vásároltak a pályázók.

Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője elmondta, hogy eddig körülbelül 6700 nyertes pályázóval büszkélkedhet az alapítvány, az első négy pályázati kiírás tömeges volt, és reményeik szerint a jelenlegi kör is az lesz, és a pályázók száma elérheti az ötezret is.

Juhász Bálint: Szabadkán eddig 1080 sikeres pályázó volt (Fotó: Gergely Árpád)

Juhász Bálint: Szabadkán eddig 1080 sikeres pályázó volt (Fotó: Gergely Árpád)

– Ha csak Szabadkát nézzük, elmondhatjuk, hogy 1080 sikeres pályázónk volt, és körülbelül 750 millió dinár támogatás érkezett a városba és a hozzá tartozó településekre – fogalmazott Juhász, aki azt is elmondta, hogy a pályázat legújabb kiírásának keretösszege másfél milliárd forint.

A Prosperitati legújabb pályázati köre június 15-én zárul, és egyrészt a mezőgazdasági integrátorok beszállítói, a gabona-, méz-, zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a sertéstenyésztők juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, másrészt a pályázat nyitva áll a regisztrált mezőgazdasági termelők és egyéni vállalkozók előtt is, akik hozzáadott értékű helyi termékek készítésére irányuló beruházásainak elindításához szeretnének támogatáshoz jutni. Emellett pályázhatnak azon vállalkozók is, akik üzletükben „Vajdasági helyi termék” logóval ellátott áru értékesítésére szolgáló „Vajdasági helyi termék” sarkot, illetve polcot szeretnének kialakítani és működtetni, ezzel is előmozdítani a helyi termékek értékesítését. Ugyanakkor a pályakezdők vállalkozóvá válását is támogatják.