2024. április 19., péntek

Az április 8-i voksolás stratégiai fontosságú

A lét a tét, avagy nemzeti ésszel a magyarországi választásokról elnevezéssel tartottak lakossági fórumot tegnap Bácsfeketehegyen.

A küszöbönálló április 8-ai anyaországi parlamenti választás tétjével kapcsolatban Deli Andor, a Fidesz–KDNP vajdasági európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy a szép számban egybegyűltek most nem lennének ott, ha a 2010-ben a határon túli magyarok nem kaptak volna szavazati jogot. Akkor kezdte meg a Fidesz–KDNP az új típusú nemzetpolitikai építkezést. Az anyaország gazdasági felépülése pedig lehetővé tette, hogy a határon túli közösségeket ne csak erkölcsi, hanem anyagi támogatásban is részesíthessék. „Nehéz anyagi körülmények között nehéz az identitást is megőrizni” – fogalmazott Deli. Az április 8-i választás tétjeként említette, hogy egy kedvezőtlen forgatókönyv visszavezethet 2004-be, amikor megtagadták tőlünk az állampolgárságot. A Fidesz–KDNP vezette magyar nemzeti kormány soha nem tapasztalt támogatásban részesítette a vajdasági magyarságot.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a szavazás technikai részleteire is kitért. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a levélszavazatok leadásának határideje szombaton éjfélkor lejár. Az előző alkalommal a levélszavazatok mintegy 15 százaléka érvénytelen volt, ezért arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség esetén ne mulasszunk el segítséget kérni. Kitért az oktatás témakörére is, megemlítve, hogy az Európa Kollégium, valamint az MNT ösztöndíjprogramja anyaországi támogatásból valósulhat meg. Az anyasági és a fiatalok életkezdési támogatására is kitért, ami újdonságnak számít, és a jövőben a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok is élvezhetik előnyeit. A 2017. július 1. után született határon túli csecsemők is jogosultak az egyszeri anyasági támogatásra, illetve a babakötvény is jár nekik. Kiemelte azt is, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően eddig már 373 fiatal vajdasági magyar család kapott házvásárlási támogatást. A jövőben pedig, amennyiben az aktuális anyaországi hatalmi koalíció ismét bizalmat kap, a vajdasági magyarok sportstratégia keretében, valamint a turizmus fejlesztésére is újabb támogatásokra számíthatnak.

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta, hogy a bácsfeketehegyi és kishegyesi magyarok máris szép számban szavaztak. A VMSZ mindent megtett annak érdekében, hogy ennek fontosságáról mindenkit tájékoztassanak. A szavazásnak hatalmas a tétje, Fremond szerint utoljára a rendszerváltás idején, 1990-ben volt ilyen stratégiai jelentősége a voksolásnak. A legnagyobb tét most az, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország. A jövőbeni nemzeti kormánnyal tovább erősödhet a vajdasági magyarok helyzete. Fremond azt is kiemelte, hogy a VMSZ itt a Vajdaságban egy tisztességes kampányt folytatott stratégiai partnere, a Fidesz mellett.
Az eseményen a nagyszámú polgár mellett jelen volt Juhász Attila államtitkár, Kislinder Gábor, Nagy Ottó, Szügyi István, Kerekes Zoltán, valamint a VMSZ több magas rangú képviselője.