2024. április 24., szerda

P. S.

Hétfő este mutatta be legújabb előadását az Adai Színtársulat

Nagy sikerrel mutatta be legújabb, P. S. című előadását hétfő este az Adai Színtársulat. Csuvik Viktor, Fodor Mónika, Mészáros Zita, Miklós Ágnes, Pásztor Edina és Pozsgai Zsófia a társulat művészeti vezetője, Máriás Endre rendezésében állították színpadra a több szempontból is különlegesnek tekinthető produkciójukat, amelynek elkészítésében rendezőasszisztensként Morvai Nagybali Tamara működött közre.

– A P. S. című előadásunk egy igen izgalmas és roppant kreatív próbafolyamat eredményeképpen született meg, hiszen hónapokon át dolgoztunk rajta, igaz, olykor kisebb, olykor nagyobb intenzitással. A produkció alapját a színtársulat tagjainak a saját traumáikra épülő személyes vallomásai képezik, amelyeket pszichológus-pszichoterapeuta szakember segítségével dolgoztunk föl és állítottunk színpadra. A csoportterápiás foglalkozásokat követően jó ideig pihentettük azokat a dolgokat, amelyek ilyen módon a felszínre kerültek, és eközben megszületett a kerettörténet, amelynek bizonyos elemeivel ellensúlyozni szerettük volna azokat a történeteket, amelyeket a szereplők személyes vallomásokként osztanak meg a nézőkkel. Így került bele az előadásba a közönség soraiban helyet foglalók körében nagy sikert arató Ilonka alakja is, aki sajátos perspektívából szemléli a történéseket, ugyanúgy, ahogyan mindannyiunk nagy kedvence, Rokon Ilonka is teszi, és emellett az is közös bennük, hogy mindkettőjük mondatai többféle értelmezési lehetőséget kínálnak a befogadók számára. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Vass Szabolcsnak, aki lehetővé tette számukra, hogy Rokon Ilonka alakja megelevenedjen a színpadon, valamint Crnkovity Gabriellának, aki szakmai tanácsaival segítette a munkánkat és Heinrich Olgának, aki pszichológus-pszichoterapeutaként nyújtott óriási segítséget számunkra – hangsúlyozta lapunknak az előadás rendezője, Máriás Endre, hozzátéve, a próbafolyamat, annak ellenére, hogy számos tényező nehezítette, mindvégig kiváló hangulatban zajlott.

– Az amatőr társulatok életében a különféle nehézségek olyan természetes velejárói a munkának, amelyeken csak akkor tudnak eredményesen felülemelkedni, ha csapatként tudnak küzdeni az elképzeléseik megvalósításáért. Ez nekünk ezúttal sikerült, egyebek mellett talán éppen annak is köszönhetően, hogy az a fajta lelki lemeztelenedés, ami a próbafolyamatot jellemezte, valódi közösséggé kovácsolta össze a társulat tagjait, ráadásul az, hogy az előadás alapjául szolgáló szöveg belőlünk indul ki és belőlünk is építkezik, mindannyiunk számára egyformán fontossá tette ennek a produkciónak a megszületését, így az sem okozott különösebb problémát, hogy szükség esetén akár nyolc–tíz órát is próbáltunk naponta. Nagyon örülök annak, hogy ennek ellenére egy teljesen feszültség- és konfliktusmentes próbafolyamat áll mögöttünk. Talán közhelyesen hangzik, mégis azt gondolom, hogy az amatőr társulatok esetében sokszor legalább olyan fontos az út, amelyen eljutunk a végeredményig, mint maga a végeredmény, és ez a mostani előadás pontosan ilyen. Az meg külön ajándék számunkra, ha az, amit csinálunk, a közönség tetszését is elnyeri, hiszen az Adai Színtársulat fontos céljának tekinti, hogy produkcióinkban a közönség soraiban helyet foglalók is fellelhessék a saját élményvilágukból fakadó létbizonytalanság líraiságának meghatározó momentumait – tette hozzá az előadás rendezője.

Az Adai Színtársulat P. S. című előadását, amelynek létrejöttét Ada község önkormányzata, a Jusoft Kft., a TM-People International Kft. és a Szarvas Gábor Könyvtár támogatta, legközelebb április 7-én, szombaton Nagykikindán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján tekinthetik meg az érdeklődők.