2024. március 28., csütörtök
NEGYVEN ÉV UTÁN

Fölújítják az egyházaskéri utat

Csóka község alpolgármestere, Zombori Csaba köszöntötte Kern Imre építésügyi, közlekedésügyi és infrastrukturális államtitkárt, aki azért látogatott el kedden délután az észak-bánáti Egyházaskérre, hogy beszámoljon a 104-es út fölújításának terveiről, amely 9,3 km-es szakaszon érinti Csóka községet: áthalad Feketetón és Egyházaskéren is.

– A tervnek fontos mozgatórugója, hogy idén kezdődik meg a kübekházai határátkelő építése, és – IPA-pályázatról lévén szó – a munkálatok a szerbiai oldalt is érinteni fogják. Ezért is szükséges, hogy kialakítsunk egy megfelelő útszakaszt, mely elvezet a Rábé–Kübekháza átkelőhöz. Törökkanizsa irányából ugyan eddig is el lehetett jutni a hármas határhoz, azonban a Nagykikinda felől érkezők számára sokkal praktikusabb lenne a Feketetó–Oroszlámos útvonal a gyorsabb megközelítés végett – részletezte az államtitkár, valamint hozzátette, hogy a beruházás nem csupán infrastrukturális, de gazdasági téren is javítana az a helyi lakosok életkörülményein.
Sonja Bastina, a projektért felelős tervező bemutatta a terv technikai részleteit, valamint kitért az olyan – főleg a falvakban meglévő – infrastrukturális problémákra, melyek elhárítása elengedhetetlen. A legnagyobb gondot az egyházaskéri útszakasz kiszélesítése okozza az úttesthez túl közel lévő villanyoszlopok és házak miatt. A munkálatok megkezdése előtt természetesen tisztázni kell a tulajdonjog viszonyokat is, ez a feladat a helyi önkormányzatra hárul majd.
A projekt kivitelezése megközelítőleg 870 millió dinárba kerül, és legkorábban két-három éven belül valósul meg. A helyi lakosok régi vágya válna valóra az út fölújításával, hiszen az Egyházaskért és Feketetót összekötő betonút még a hetvenes években készült, és komolyabb javításokat azóta sem végeztek rajta.