2024. március 28., csütörtök

Indiai traktorok IMT márkanévvel

Legkésőbb egy év múlva kezdődik az új IMT traktorok gyártása. A legfontosabb elemeket, pl. a motorokat Indiából hozzák, a többi alkatrész Szerbiában készül, s itt is állítják össze az IMT jelzésű traktorokat – nyilatkozta Kamal Ahuja, az IMT új tulajdonosa, az indiai TAFE európai piacokkal megbízott igazgatójának helyettese.

Kifejtette, úgy ítélték meg, hogy nem lenne reális Szerbiában végezni a komplett gyártást, de megvannak a feltételek az egyes alkatrészek gyártásához, pl. itt készülhet a hidraulika, s itt lehet gyártani a fogaskerekeket, fülkéket, gumiabroncsokat, keréktárcsákat, akkumulátorokat, majd évről évre növelhetik a szerbiai részvétel arányát.

Újságírói kérdésre Ahuja azt mondta, egyelőre nehéz jóslatokba bocsátkozni arról, hogy hány munkást foglalkoztat majd a TAFE, hiszen az utóbbi időben nagyot változott a traktorgyártás.

– A mai gyárak már hi-tech gépekkel üzemelnek, s nem annyi munkással, mint korábban. Többé nem létezik a vertikális termelési modell, amely szerint a legkisebbtől a legnagyobb alkatrészig mindent magában a gyárban állítanak elő. Ma a gyárak kooperánsokkal működnek együtt, így van ez Indiában is – mondta Ahuja, és megjegyezte: más országban is vásárolhattak volna üzemet, de a térségben Szerbiának van a legtöbb szakképzett kádere a traktorgyártáshoz.