2024. április 26., péntek

Az oroszok nem zárják el teljesen az ukrajnai gázcsapot

Évi 10-15 milliárd köbméterre apadhat az orosz földgáz Ukrajnán keresztüli szállítása, miután üzembe helyezik a Török Áramlatot és az Északi Áramlat 2 vezetéket. Erről nyilatkozott

Alekszej Miller, az orosz Gazprom igazgatója az állami Pervij Kanal (Egyes csatorna) műsorában.

– Nem mondom, hogy teljesen leállítjuk az Ukrajnán keresztüli földgázszállítást, mivel kötelezettségeink vannak az Ukrajnával határos országok iránt. Ezeket az országokat természetesen továbbra is ellátjuk, de a vezetékbe már sokkal kevesebb földgáz kerül, valószínűleg csak 10-15 milliárd köbméter évente – idéz a TASS hírügynökség a tévéinterjúból, amelyben Miller leszögezte, hogy a jövőben módosítani kell a gázszállításról Ukrajnával kötött szerződést.

A Gazprom 2017 májusában kezdte el a Török Áramlat gázvezeték víz alatti részének építését. A Fekete-tengeren át ezen a vezetéken jut el a földgáz Törökország európai részébe, és tovább a görög határig. A terv szerint a vezetéknek két ága lesz, az egyiken keresztül a török piacot látják el, a másikon pedig Dél- és Délkelet-Európa országait. Az ágak egyenként évi 15,75 milliárd köbméter kapacitásúak lesznek, és 2019 végén indulhat meg rajtuk a gázszállítás.