2024. április 25., csütörtök

Kihalóban lévő népekről, kultúrákról

Döbrei Dénes új előadásában az újvidéki művészeti akadémia magyar mesterszakos hallgatói is részt vesznek
Munkamegbeszélésen oldott hangulatban: Fülöp Tímea, Szalai Bence, Döbrei Dénes, Varga Heni, Góli Kornélia, Verebes Judit és Orlović Stanislava

Munkamegbeszélésen oldott hangulatban: Fülöp Tímea, Szalai Bence, Döbrei Dénes, Varga Heni, Góli Kornélia, Verebes Judit és Orlović Stanislava

A Nyári Mozi Színházi Közösség, Döbrei Dénes rendezésében, új produkciót készít, amely az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház és a Kosztolányi Dezső Színház segítségével valósul meg, a résztvevői pedig egyebek közt az újvidéki Művészeti Akadémia színművészeti szakának mesterképzésen levő hallgatói lesznek. A rendező elmondása szerint a bemutatóra vélhetően május 8-án kerül sor a Kosztolányi Dezső Színházban, mivel azonban a próbák nemrég kezdődtek el, így az előadás létrejötte során még sok minden változhat:
– Az újvidéki Művészeti Akadémián, az utolsó, az ötödik év a mesterfokozat, amikor a vezetőtanár átadja a hallgatókat egy másik vezetőtanárnak. Ebben az esetben László Sándor magyar színészosztályáról van szó, valamint Hernyák Györgyről, aki a múlt év tavaszán felkért, mint a Test és hang elnevezésű tantárgy, illetve az osztály mozgástanárát, hogy készítsünk egy előadást a mesterszakos hallgatókkal. Arra gondoltam, hogy vegyük alapul Marlo Morgan Vidd hírét az Igazaknak című regényét. Ehhez találtunk ki egy kerettörténetet. A mesterszakos hallgatók havonta találkoznak, ilyenkor kiválasztanak a világirodalomból egy művet, amit közösen felolvasnak, közben játszanak, feladatokat oldanak meg, kérdéseket vetnek fel és vitatkoznak a műről. Ez az alapja a mi munkánknak is, ilyen módon épül fel az előadás. Megpróbáljuk kifejteni a regény szálait, kiindulva az aboriginekből, az ausztrál őslakosokból és elmerengünk azon, hogy vajon mit érthetünk meg ma egy kihalóban lévő nép életéről és kultúrájáról. A cél az, hogy a bemutatón túl is játsszuk az előadást. A próbákat négy mesterhallgatóval kezdtük meg. Hétfősre terveztük, de nem mindenki iratkozott be mesterfokozatra. Ennek ellenére őket sem zárjuk ki a próbafolyamatból. Nem először van szó arról, hogy előadás készüljön az ötödévesekkel, de most első ízben jutott ez el ahhoz a fázishoz, hogy valószínűleg lesz is belőle valami. Abban reménykedek, hogy ez bátorságot ad a következő generációknak, igényelni fogják, hogy minden ötödik évben dolgozzanak egy vendégtanárral, rendezővel, és ez valamilyen produkciót eredményez. Biztatnám is a hallgatókat, hogy kérjék ezt. A szerb osztályok esetében így jött létre Csehov Sirálya, amelyet Tomi Janežič rendezett, de Haris Pašović is dolgozott rendezőként a mesterszakos hallgatókkal. Jó lenne, ha a magyar osztályoknak is megadatott lenne ez a lehetőség – mondta Döbrei Dénes.
Góli Kornéliát, az előadás dramaturgját a szövegről kérdeztük:
– Elindulunk a regény mentén, és eljutunk a különböző nézőpontokig. Bármi előfordulhat, kezdve attól, hogy valaki nem foglal állást, a szélsőséges álláspontfoglalásig. Közös nevezőre is juthatunk, de parázs vita is kialakulhat. Habár azonos kulturális közegből vagyunk, a neveltetés, a szocializálódási folyamat eredményeképp egyes dolgokat másképp ítélünk meg. Akár szélsőségesen is, mert abba is szeretünk beleszólni, amit nem értünk meg vagy amit nem ismerünk. Szinte megszoktuk, hogy mindenben álláspontot foglalunk és mindent minősítünk. A meglátások, a gondolatok adják tehát a szöveg alapját, amely a próbák folyamán véglegesül – tudtuk meg Góli Kornéliától.
Az előadás mozgásvilágát Varga Heni koreográfus alkotja meg:
– Mindenkinek lesz egy története, és mindenki másképp viszonyul a történetéhez. Kiindulópontot jelenthet, hogy ebben az ún. ajánlott világban ki hogyan érzi magát. Ez jó alapot adhat az előadás mozgásvilágának a kialakításához – hallottuk Varga Henitől.
A produkcióban láthatjuk majd Szalai Bencét, az Újvidéki Színház ösztöndíjasát, az újvidéki színművészeti akadémia mesterszakos hallgatóját:
– Az elmúlt félévben többször is szó volt erről a színházi projektumról, de most realizálni látszódik. Örülök ennek a lehetőségnek. Tetszik, hogy nem egy kötött formáról van szó. Reményeim szerint némileg olyan lesz, mint egy beavatószínház. Volt szerencsém Karsai György előadásán részt venni, és teljesen lenyűgözött. Az alapmű meglehetősen ellentmondásos, már a megjelenése óta rengeteg vitát váltott ki. A természeti törzsek szerintem érdekes téma, akárcsak hozzájuk kötődően az ezotéria, amely szintén az ellentmondások és viták melegágya. Izgatottan várom, hogy mindebből mi sül ki, már csak azért is, mert kifejezetten racionális embernek tartom magamat. Szerintem ebben a projektumban én leszek a szkeptikus – fejtette ki Szalai Bence.
A szereplők közt lesz Verebes Judit, az újvidéki színművészeti akadémia mesterszakos hallgatója is, aki nemrég óta a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze:
– A kísérleti színház nagyon érdekes számomra. Ilyen jellegű projektummal még nem foglalkoztam és ilyen témával sem. Felkeltette az érdeklődésemet. Azért tetszik, mert nem egy konkrét nézőpontot kínálunk a nézőknek, hanem feltesszük nekik ugyanazokat a kérdéseket, amelyek bennünk is felmerültek. Bennem is megfogalmazódtak kérdések, ellentmondásos gondolatok is. Nem biztos, hogy ezekre találunk választ, de valószínűleg mindenkiben kialakul egyfajta hozzáállás. Különböző kultúrákkal, racionális és ezoterikus nézetekkel érdekes foglalkozni. Szerintem fontos, hogy az ún. szemellenzős látásmódot kiszélesítsük – véli Verebes Judit.
Az előadásban részt vesz Fülöp Tímea is, aki immár a szabadkai Népszínház színésze:
– Örülök ennek a projektumnak, egyebek közt azért is, mert mindig is szerettem volna együtt dolgozni Varga Henivel – mondta Fülöp Tímea.
Orlović Stanislava jelenleg szabadúszó színművész, de ő is szerepel majd a produkcióban:
– Amikor értesültem róla, hogy Döbrei tanár úr rám is számít, nagyon megörültem, mert úgy vélem minden kínálkozó lehetőséget meg kell ragadni. Különösen akkor, ha egy ilyen remek csapattal dolgozhatok együtt – hallottuk Orlović Stanislavától.
Ahogyan azt megtudhattuk, Višnja Žugić lesz az előadás díszlettervezője, a zenéjével pedig a Brestyánszki testvérek, azaz Bernadett és Dína foglalkoznak. A produkció létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.