2024. április 26., péntek

A fiatalok és a hetedik művészet

A film területén valósít meg együttműködést a Szabadegyetem és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

A szabadkai Szabadegyetem és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. az Interreg – IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország–Szerbia Program keretében közös projektumot indított Film art connects young people (FILMY) címmel. A projektum nyitókonferenciájára nemrég került sor a Szabadegyetemen. A közös programok az elkövetkező megközelítőleg két évben valósulnak meg, magukba foglalják egyebek közt a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál és az Európai Filmek Palicsi Filmfesztiválja együttműködését, valamint fiatal filmesek képzését. Az együttműködésről Jávorszky Ivánt, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük:
– Számunkra nagy öröm ez a találkozás. A palicsi filmfesztivál jó híre hozzánk is eljutott, és tavaly mi is elindítottunk egy filmfesztivált. A második Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra idén május 9-e és 12-e között kerül sor, a szegedi Belvárosi Moziban. A palicsi filmfesztivállal azért is különleges ez az együttműködés, mert másmilyen jellegű filmfesztiválokról van szó. A szegedi elsősorban az operatőri munkára fókuszál. Zsigmond Vilmos szegedi születésű operatőr volt, aki nagy hírnévre tett szert Hollywoodban, Oscar-díjat kapott A harmadik típusú találkozások című filmért. Mivel 2016. január 1-jén elhunyt, a filmfesztiválunk neki állít emléket. A két filmfesztivál együttműködéseként válogatást mutatunk be mindkét fesztivál repertoárjából, emellett pedig filmképzéseket, filmklubokat, operatőri felkészítést, műhelymunkákat is szervezünk. Az is cél, hogy a fiatalok együtt dolgozzanak. Az együttműködésünk az év elején kezdődött el, a következő lépés a filmklubok létesítése úgy Szabadkán, mint Szegeden, megközelítőleg egy hónap múlva pedig megkezdődik egy képzés is – mondta a lapunknak Jávorszky Iván.
A FILMY várható programjairól Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója számolt be:
– Első ízben működünk együtt a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-vel, és ez nagy örömünkre szolgál. A palicsi filmfesztivál jelentős szerepet tölt be a régiónkban és távolabb is. Tavaly EFFE-díjat is kapott, ez arra serkent bennünket, hogy fejlesszük és kiszélesítsük a tevékenységünket. Ez a projekt ehhez remek lehetőséget nyújt. Az idei év különösen fontos a számunkra, 25 éves a palicsi filmfesztivál, akárcsak a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, és 65 éves a Szabadegyetem. Ezeknek az évfordulóknak határon átívelő, nemzetközi projektumokkal is szeretnénk nyomatékot adni. Az első a FILMY, a lényege pedig legfőképp a filmes érdeklődésű fiatalok összekapcsolása és lehetőségekhez juttatása, hogy ne csak kísérői legyenek a filmes eseményeknek, hanem résztvevői is. A FILMY idején több eseményre is sor kerül. Hamarosan filmes képzés indul. A szabadkai önkormányzattal együttműködve már tartottuk ilyen képzést és jó visszhangra lelt, ezúttal pedig e projektum keretében megújíthatjuk. A Szabadegyetemen lesz megtartva, az érdeklődők nyílt felhívás útján jelentkezhetnek, a részvétel díjmentes. A jelentkezőkkel szakemberek foglalkoznak három hónapon keresztül, és adottak lesznek a feltételek a filmkészítéshez is. Párhuzamosan Szegeden is sor kerül ilyen képzésre. Harminc résztvevőre számítunk a szerbiai és a magyarországi oldalról is, az idei palicsi filmfesztiválon pedig bemutatjuk a két képzés legjobb tíz-tíz alkotását. Ezután a tervünk az, hogy a húsz alkotó egy közös filmet is készítésen, amelyet a jövő évi fesztiválokon mutatnánk be. A projektumhoz tartozik azok képzése, felkészítése is, akik filmklubot alapítanának. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek majd abba, hogyan lehet egy ilyen klubot szervezni, vezetni és fenntarthatóvá tenni. Tervezünk egy mesterképzést is azok részére, akik komolyabban foglalkoznak a filmezéssel. A projektum egyik fő részét képezi a két filmfesztivál együttműködése, Szegeden már most májusban be lesz mutatva egy válogatás a tavalyi palicsi filmfesztivál programjából, nyáron pedig a Zsigmond Vilmos filmfesztivál programját prezentáljuk Palicson. A cél az is, hogy a palicsi filmfesztivál közönségének az érdeklődését felkeltsük a szegedi filmfesztivál tartalmaira és fordítva. A Szabadegyetem Eurocinema mozija évek óta az európai mozihálózat része, akárcsak a Belvárosi Mozi is. Szeretnénk a két mozi kapcsolatát is magasabb szintre emelni. A projektum része lesz a fiatal rendezők bemutatkozása is, az Eurocinemában hat fiatal szerbiai rendező, a Belvárosi Moziban pedig magyar filmes alkotók munkáira helyeződne a hangsúly. Pályakezdőkről van szó, akik még nem jutottak mozis forgalmazás által bemutatkozási lehetőséghez. Erre minden bizonnyal szeptembertől jövő év márciusáig kerül sor. Nagyon szeretnénk, ha a szegedi partnereinkkel a projektum lezárása után is folytatódna az együttműködésünk – fejtette ki Ilija Tatić, akit az idei palicsi filmfesztiválról is kérdeztük.
– Minden bizonnyal hamarosan megtudjuk, hogy mekkora költségvetéssel rendelkezünk. Reményeim szerint nem fordul elő az, ami tavaly, hogy minimális költségvetésből kényszerülünk gazdálkodni és emiatt programrészekről kell lemondanunk. A 25. filmfesztivált méltóképp illene megtartani. Több vendéget szeretnénk meghívni, és több közönségcsalogató, szórakoztató kísérőrendezvényt beiktatni, ezzel is teljessé tenni a fesztiválhangulatot. Persze továbbra is a filmekre és az edukációs tartalmakra fektetnénk a hangsúlyt. A fesztiváltanács mandátuma lejárt, a városi képviselő-testület kinevezi majd az új tanácsot. Változás várható a szelektorokat illetően, de úgy vélem, hogy a fesztivál színvonala megmarad, a lehetőségekhez mérten pedig szeretnénk még jobbá és gazdagabbá tenni – tudtuk meg Ilija Tatićtól.