2024. április 23., kedd

Fodor Gábor és Szél Bernadett az összefogás kudarcáról

Öt nappal a választások előtt az ellenzéki pártok összefogása még mindig nem körvonalazódik. A Gyurcsány Ferenc kezdeményezte demokratikus egyeztetés kudarcba fulladt, amelyre a Liberálisokat és az Együtt képviselőit meg sem hívták.

A Liberálisok szerint azok az ellenzéki elképzelések, hogy a Fidesz legyőzéséhez együtt kell működni a Jobbikkal, abszurdak voltak – mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke az M1 Ma Reggel adásában.

Fodor Gábor szerint látható volt, hogy kudarcra volt ítélve az a széleskörű együttműködésre tett DK-s javaslat.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje tegnap úgy nyilatkozott, azt tartaná szerencsésnek, ha a választókerületek több mint felében egyetlen ellenzéki jelölt lenne, erre azonban a jobb- és a baloldal is nemet mondott. Hozzátette ugyanakkor: az LMP továbbra is kész tárgyalni a teljes ellenzéki koordinációról. Pártja már két jelöltet is visszaléptetett, mindkét irányba tett egyoldalú gesztust, amelyet sem az MSZP, sem a Jobbik nem viszonzott, ezek a pártok még egy jelöltjüket sem léptették vissza – emlékeztetett. Megemlítette: saját választókerületében, Budakeszi és Budaörsön aktívan kampányol ellene a Jobbik indulója, holott szerinte el tudná hozni ezt a körzetet.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző igazgatója az M1 aktuális csatornán tegnap arról beszélt, az ellenzék nincs könnyű helyzetben. Az április 8-áig hátralévő idő néhány megállapodásra, visszalépésre elég lehet, de ezt az információt el is kellene juttatni a választókhoz. Továbbá az ellenzéki pártok önérdeke és belső feszültségei is nehezítik helyzetüket – jegyezte meg a szakember.