2024. április 20., szombat

Ötmillió eurós segítség a boszniai Szerb Köztársaságnak

Aleksandar Vučić államfő Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytatott tárgyalást követően kijelentette, Szerbia 5 millió euróval támogat több községet a boszniai Szerb Köztársaságban.

– Ezzel Szerbia a pénzbeli támogatás egy újabb részletét nyújtja át, amit Prijedornak, Novi Gradnak, Kozarska Dubicának, Gradiškának, Čelinacnak, Mrkonjić Gradnak, Pelagićevónak, Bijeljinának, Sokolacnak, Bratunacnak, Zvorniknak, Istočna Ilidžának, Višegradnak, Novo Goraždénak és Trebinjének szán, valamint további 500 ezer eurót pravoszláv templomok felújítására és felépítésére Bosznia-Hercegonina Föderáció keretében – magyarázta Vučić. Hozzáfűzte, hogy további egymillió konvertibilis márkát fordítanak az önfoglalkoztatásra, a 35 évnél fiatalabbak vállalkozására, a magánvállalkozások serkentésére.

Vučić elmondta, Dodik arra kérte Szerbiát, tízmillió euróval segítsen a Gacko–Foča útvonal Tjentište és  Brod na Drini közti szakaszának kiépítésében. Erről viszont még nem született döntés. Vučić szerint két hónapon belül kiderül, hogy az állami költségvetésben rendelkezésre álló eszközökből Szerbia el tudja-e különíteni ezt az összeget a boszniai Szerb Köztársaság számára.