2024. március 29., péntek

Továbbra is a szakképzési kerettörvényről

Miért titkos a Nikola Tesla Repülőtér koncessziós szerződése?

Kedd lévén a Köztársasági Képviselőház képviselőinek ma lehetőségük volt kérdéseket feltenni. Élve a lehetőséggel, az ellenzék képviselői arra kértek volna választ, miként alakul a Koszovót érintő párbeszéd, továbbá a kormányátalakítás, és miért fedi homály a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér koncessziós szerződését.

Sanda Rašković Ivić, az Önálló Képviselők Klubjának képviselője arra kérdezett rá, hogy minek alapján, illetve ki hatalmazta fel Aleksandar Vučić államfőt arra, hogy tárgyalásokat folytasson Szerbia nevében Koszovóval, illetve a Belgrád–Priština-párbeszéd kapcsán a világ képviselőivel. Rámutatott, erre a parlament nem hatalmazta fel, így a kormányhoz intézte kérdését, vajon az kérte-e fel az államfőt ezekre a tárgyalásokra.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke Ana Brnabić kormányfőtől azt szerette volna megtudni, miért tartotta fontosnak közölni a nyilvánossággal, hogy a koszovói helyzet megoldása előtt a kormányátalakítás nem képez prioritást. Šešelj szerint éppen egy új kormányfelállás, amely igazi patriótákból állna össze, jelentene megoldást Koszovó helyzetének a rendezésére. Az SZRP elnöke arra szólította fel Brnabićot, hogy sürgősen zárja ki a kormányból Zlatibor Lončart és Zorana Mihajlovićot. Állítása szerint Mihajlović titokban olyan államközi megállapodást küldött az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetségére, amelynek alapján az amerikai vállalatok prioritást élveznének az infrastrukturális projektumoknál.

Az ellenzék köréből több képviselő is a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér koncessziós szerződésére kérdezett rá. Goran Ćirić, a Demokrata Párt képviselője Ana Brnabićtól azt szerette volna megtudni, miért nem hozták nyilvánosságra a belgrádi repülőtér koncessziós szerződésének tartalmát, Tatjana Macura, az Elég volt! mozgalom képviselője pedig annak a gyanújának adott hangot, hogy ezzel a szerződéssel kizárólagos jogot adott a kormány a másik szerződő félnek, a francia vállalatnak a niši repülőtér használatára. Egyben arra kérte Zorana Mihajlovićot, tegyék nyilvánossá a koncessziós szerződést, hogy minden gyanút eloszlassanak.

Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője arra kérte Maja Gojkovićot, a parlament elnökét, hogy vonja vissza az egy nappal korábban Veroljub Arsić, a parlament alelnöke által kiosztott figyelmeztetéseket.

A képviselői kérdések után a napirenden szereplő törvényekre benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával folytatta munkáját a parlament. Mint már írtunk róla, az első napirendi pontra, a szakképzési kerettörvényre mintegy 660 módosítási indítványt nyújtottak be, és még tegnap is csak az első napirendi pontról vitáztak a képviselők.