2024. április 20., szombat

Ki egyértelműen, ki mismásolva

Vajdasági magyar politikai szervezetek üzenetei az anyaországi választásokkal kapcsolatban

Vasárnap, április 8-án Magyarországon országgyűlési választást tartanak, melyen az anyaország határain túl élő, magyar állampolgársággal rendelkező és regisztrált polgárok is voksolhatnak. Ezzel összhangban a vajdasági magyar politikai pártok is állást foglaltak és kifejtették véleményüket a kampánnyal, a választható politikai felhozatallal kapcsolatban.

Lapunk húsvéti számában megjelent interjújában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott, arra biztatja az embereket, hogy gondolják végig a szavazás pillanata előtt, kikkel kapcsolatban milyen életszerű tapasztalataik vannak. „A vajdasági magyar regisztrált szavazóktól kérjük, hogy a Fidesz–KDNP-re adják le szavazatukat. A VMSZ a Fidesz–KDNP stratégiai partnere. Ennek a partnerségnek az elmúlt 10 évben az elsődleges haszonélvezői mi voltunk pártként és közösségként is. Az odafigyelést, a politikai, erkölcsi, anyagi támogatást illetően megfogalmazott igényeink teljesültek. Az embernek korrektül kell viselkednie. Ha a stratégiai partner politikai csata helyzetében van, akkor a segítséget vissza kell szolgáltatni.” Pásztor hozzátette, az elmúlt nyolc év tapasztalata teljesen világos előttük, a Fidesz–KDNP-t leszámítva azok közül, akik most a magyar politikai palettán vannak, jóformán senki más nem nyitott ránk ajtót. A közösségen belüli ellenvéleményekről szólva úgy fogalmazott, hogy „akadnak olyanok, akiknek a fejében hihetetlen gondolati, érzelmi zűrzavar támad, akik addig mennek, hogy vajdasági magyar nemzetről beszélnek. Szerintem vajdasági magyar közösségről kell szólni, amelyik az egyetemes magyar nemzetnek a része. Nagyon is fontos a hovatartozásunk. Ezzel nem szabad játszani! Azoknak a politikai erőknek az esetleges támogatása, akik holnap a szavazati jogtól fosztanának meg bennünket, holnapután meg az odafigyeléstől is és a segítőkészségtől, kártékony”.

Pásztor a szerb–magyar barátság erősödését is érvként említette a Fidesz mellett, mint mondta, az eltelt nyolc esztendőben mérföldköves lépéseket tettek, ami jórészt a magyar kormányzatnak, a Fidesz–KDNP-nek köszönhető.

A Magyar Mozgalom nem foglalt közvetlenül állást egyik magyarországi párt mellett sem, mert, mint azt közleményükben megfogalmazták, szimpatizánsaik és tagjaik „gondolkodó, öntudatos és cselekvő emberek, politikai kérdésekben önállóan döntenek, mérlegelik a pró és kontra érveket, elutasítják a felülről jövő elvárásokat és a tényeket nélkülöző propagandát”. Ugyanakkor néhány olyan fontos szempontra mégis felhívták a szavazójoggal rendelkezők figyelmét, amelyeket érdemes lenne mérlegelni a szavazás előtt. „Idézzük fel mindenekelőtt, hogy melyik kormány idején született meg 2010-ben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvény. Mérlegeljük továbbá, hogy mely politikai pártok támogatják és melyek ellenzik a határon túli magyarok szavazati jogát.” Érdemesnek vélik szemügyre venni, hogyan viszonyul a szerbiai hatalom a magyarsághoz, és van-e ebben a magyarországi politikumnak felelőssége. És sorolják a negatívumokat a magyarlakta települések egészségügyi ellátásának leépítésétől a kisebbségi autonómia leépítéséig. Majd arra utalnak, hogy a kedvező helyzetünkről szóló kép hamis, és döntsék el a polgárok, hogy ezért a VMSZ vagy a magyar kül- és nemzetpolitika okolható-e. A gazdaságfejlesztési programról szólva pedig azt sejtetik, hogy ez a VMSZ túlélését és néhány jómódú nagyvállalkozó további gazdagítását szolgálja.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége arra szólította fel szimpatizánsait, hogy „minél tömegesebben vegyenek részt az április 8-án tartandó magyarországi parlamenti választáson, és szavazataikkal támogassák azokat a jobboldali politikai pártokat, amelyek lehetővé tették a magyar állampolgárság kiterjesztését a külhoni magyarság részére, valamint maradéktalanul támogatják a délvidéki magyarság valós és teljes körű (területi és kulturális) önkormányzatiságát”.

A Fidesz–KDNP koalíció támogatása mellett döntött a Vajdasági Magyar Demokrata Párt is. „Beláthatatlan időre meg fogja határozni mind Magyarország, mind a Trianonban elcsatolt magyar nemzettestek sorsát, hogy az április 8-ai választásokon milyen eredmény születik. Nemzeti közösségünk fennmaradása a tét, amit a magyarországi ellenzéki pártok felelőtlen bevándorlási politikájukkal, idegen politikai és pénzügyi érdekek kiszolgálásával nap mint nap kockára tesznek. Nem engedhetjük meg, hogy káoszba taszítsák az országot” – áll a párt választással kapcsolatos állásfoglalásában.