2024. április 18., csütörtök

Nem mindegy, mit eszik a gyerek

Buday Péter mesterszakács az egészségtudatos nevelésről beszélt Csantavéren

A gyermekétkeztetés és annak megreformálása aktuális kérdés Szerbiában is, hisz az oktatási minisztérium célul tűzte ki, hogy a diákok uzsonnára is egészséges ételeket fogyasszanak.
A minap Csantavéren is ez volt a fő témája A korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei elnevezésű közéleti kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen részt vett mások mellett Buday Péter mesterszakács, aki Ízig varázs c. szakácskönyvében olyan recepteket és elkészítési módokat ír le, amelyek által szezonális alapanyagokból elkészített, egészséges, finom ételek kerülhetnek a gyermekek elé. A szakács ételbemutatóval várta az érdeklődőket.
– Attól lesz egy étkeztetés korszerű, hogy az ételt a gyerekek is megeszik. Az étkezésen keresztül a gyerekekkel meg lehet ismertetni azt, hogy hogyan lehetnek környezettudatosak, egészségtudatosak, hogyan lehetnek tudatos vásárlók, valamint hogyan tudják ezeket az ismereteket alárendelni az egészséges táplálkozásnak. Ettől felnőttkorban is egészségesen fogak étkezni. A növekedéshez fontos az energia és a sok vitamin, minden alapanyag fontos a gyermekeknek, de csak annyi, amennyi a szükségletet fedezi. Ez a fajta étel pedig úgy állítható elő olcsón, ha szezonális, környékbeli alapanyagokból készítjük ezeket. Ez fontos alapja az egészséges étkezésnek – nyilatkozta a mesterszakács.
Szőnyi Kingával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökével is beszélgettünk arról, hogy miért aktuális és fontos ez a téma Vajdaságban is.
– Az eddigi rendezvények tapasztalatai is azt mutatják, hogy jó gyakorlatot bemutatni mindig előre visz. Most tudtuk meg, hogy Vajdaságban nincs jól megszervezve a közétkeztetés. Híve vagyok annak, hogy amilyen minőségben eltöltik a napjukat a gyermekek az intézményekben, legalább olyan magas minőségű meleg ételt kell, hogy kapjanak, ezért örültem annak, hogy itt is várhatók változások – mondta lapunknak az elnök asszony, akit arról is kérdeztünk, hogy miért fontos a helyi termelők bevonása.
– A helyben megtermelt termékek mindig egészségesebbek, ráadásul ez munkalehetőségként is jó, és csökkennének a költségek is. Magyarországon ez még szintén gyerekcipőben jár, de már elindult, dolgozunk rajta.
Az elnök asszony beszélt az érdekszövetségről is.
– A 2000-ben alapított Magyar Asszonyok Érdekszövetsége kimondottan a nők és a családok helyzetével foglalkozó szervezet. Az a jelmondatunk, hogy amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom. Egy édesanya, nagymama olyan hangulatot tud teremteni, ahova jó hazatérni és elindulni, és ez fontos társadalmi igény napjainkban. Sok előadást tartunk, nemcsak a közétkeztetésről, hanem más, nőket érintő témákkal kapcsolatban is, ahol szintén a jó gyakorlat átadása a cél. Amire még büszkék vagyunk, hogy több generációt átölelő, és határokat átívelő együttműködés kezd kialakulni az Asszonyszövetség életében, ahol számtalan civil szervezettel együtt dolgozunk, és a magyar–magyar kapcsolatokat tudjuk erősíteni, amivel mindenki nyer – tette hozzá a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.