2024. március 28., csütörtök

Az FCA inkább nem halmozna fel raktárkészletet

Egyhetes szünet után tegnap folytatódott a Fiat 500L modell gyártása Kragujevacon, az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) szerbiai üzemében – közölte a gyár Önálló Szakszervezete.

Az első váltás dolgozói reggel 6-kor kezdik a munkát, a másodiké este 10-kor fejezik be. Naponta összesen 410 járművet gyártanak.

A szakszervezetben azt mondják: az FCA magyarázata szerint azért kellett ismét szüneteltetni a munkát, hogy „a termelést összehangolják a kereslettel”, nekik viszont az a véleményük, hogy a munkaadó valójában igyekszik elkerülni az 500L raktározását. Az év eleje óta már háromszor szakították meg a gyártást. A hétvégén az ortodox húsvét miatt péntektől keddig ismét pihenőn lesznek a munkások, mint az ország más cégeiben is.

Zoran Marković, az FCA Önálló Szakszervezetének vezetője azt nyilatkozta, hogy tavaly szeptember óta egyetlen egész hónapot sem dolgoztak le.

– Most, a legutóbbi szünetben hallottuk a kormányfő nyilatkozatát, miszerint a Fiat Kragujevacon marad, de hivatalos információkra várunk a Fiattal kötött, az idén szeptember 29-én lejáró szerződés meghosszabbításáról, a további termelésről és az új modellről – mondta Marković, aki arra számít, hogy május 1-jén a helybeli kooperáns, a lökhárítókat gyártó Magneti Marelli cég 100 munkása is csatlakozik a Fiat dolgozóihoz, mivel az FCA csoport tagja lett.