2024. április 20., szombat

A gyakorlatban alkalmazható tudás alapja

Tartományi támogatásnak köszönhetően az újvidéki Mezőgazdasági Kar egy korszerű traktort vásárolt

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság tavaly 7 tudományos-kutatói intézmény, szociális, valamint büntető- és javítóintézet munkáját támogatta. Az illetékes titkárság ilyen módon járult hozzá azon intézmények tevékenységéhez, amelyek mezőgazdasággal is foglalkoznak. A sikeresen pályázók között volt az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara is.

Vuk Radojević illetékes titkár és prof. dr. Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja (Fotó: Ótos András)

Vuk Radojević illetékes titkár és prof. dr. Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja (Fotó: Ótos András)

Tegnap ünnepélyes keretek között Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár adta át az újonnan megvásárolt John Deere 6145 modellű traktort. Kiemelte, hogy a befektetés értéke több mint 9 millió dinár, ehhez az illetékes titkárság 2,5 millió dinárral járult hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hasonló módon támogatják a Mezőgazdasági Kar munkáját, amely egyike a legrangosabb felsőoktatási, valamint tudományos-kutatói intézményeknek Vajdaságban és Szerbiában. Erről tanúskodik az a tény, hogy az említett kar az egyetlen az Újvidéki Egyetemen, amely felkerült a QS-rangsor listájára.

– Kötelességünk, hogy ilyen módon segítsük a felsőoktatási intézmények tevékenységét, és előmozdítsuk különféle korszerű felszerelések beszerzését. A újonnan megvásárolt traktornak köszönhetően a hallgatók elméleti tudásukat a gyakorlatban alkalmazzák majd – értékelte Vuk Radojević.

Prof. dr. Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja elmondta, hogy a John Deere cég száz éve gyárt traktorokat, és éppen az évforduló évében érkezett egy ilyen jármű több évtized után először a Mezőgazdasági Karra.

– Ez csupán a kezdet és számos további befektetésre számíthatunk, amelyen a tartományi kormány és a Mezőgazdasági Kar közösen dolgozik majd. Az a célunk, hogy az egyik legkorszerűbben felszerelt egyetemi kar legyünk, és ilyen módon a hallgatók betekintést nyerjenek a különféle tudományos vívmányokba a mezőgazdasági termelés területén, illetve a termelők számára is jó példával szolgáljunk, hogy mindez milyen módon alkalmazható a gyakorlatban – hangsúlyozta prof. dr. Nedeljko Tica.