2024. március 28., csütörtök

„A néptánc nyelvén beszélünk”

Közös projektumot indított a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület

Projektnyitó rendezvényre került sor szombaton a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület székházában, idén ugyanis közös projektumot valósítanak meg a deszki Bánát Szerb Kulturális Egyesülettel. A projektum EU-s pályázat révén, az Interreg – IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország–Szerbia Program keretében valósul meg FOLKcoolTour címmel.

A két egyesületet nemcsak az köti össze, hogy a népi kultúra területén fejtik ki a tevékenységüket, hanem az is, hogy mindkét egyesület a saját országában kisebbségi kultúrát ápol. A rendezvény sajtótájékoztatóján Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője szólt az együttműködésről:

Baranyi Annamária, Brczán Krisztifor, Brezovszki Roland, Milan Todorov és Brezovszki Tamara (Fotó: Lukács Melinda)

Baranyi Annamária, Brczán Krisztifor, Brezovszki Roland, Milan Todorov és Brezovszki Tamara (Fotó: Lukács Melinda)

– Nagyon megörültünk a fő pályázó, a Bánát egyesület megkeresésének. Célunk, hogy a szabadkaiak, a deszkiek és a környékbeliek gyakrabban látogassanak el egymáshoz. A projektumban szereplő rendezvényeink is azt szolgálják, hogy jobban megismerjük egymást. Egy nyelven beszélünk, a néptánc, azaz a néphagyományok nyelvén. Deszki barátaink a szerb kultúrát és hagyományokat ápolják, mi pedig a magyar kultúra területén igyekszünk minél színvonalasabb műsorokat szervezni. A Talentum idén e projektum keretében valósítja meg a programjait. Ezúttal húsz deszki gyermek érkezett Szabadkára, a továbbiakban pedig a projektum részeként kerül majd sor a Palicsi Magyar Sokadalomra, a nyári táborunkra a horgosi Túrú-tanyán, ahova majd a deszki gyerekeket is várjuk, a Koreográfia 024 versenyre, a Vajdasági Gyermek Szólótánc Versenyre és a Művészetek otthona, otthon a művészetekben című ismeretterjesztő programunkra – hallottuk Brezovszki Rolandtól.

A sajtótájékoztatón a programról szólt Brczán Krisztifor, a deszki egyesület elnöke is:

– Öt évvel ezelőtt fel lett újítva a székházunk, így arra törekszünk, hogy az épületet gazdag tartalommal töltsük meg. Ebből kifolyólag további helyiségek kialakításán is dolgozunk. A két egyesület, a két kultúra találkozása reményteli együttműködést vetít elő, amelyet a projektum lezárása után is folytatnánk. Szép és tartalmas év elé nézünk – mondta Brczán Krisztifor.

A programról Kunstár Csaba, a FOLKcoolTour projektmenedzsere is beszámolt lapunknak:

– Szabadkán, Palicson és Deszken is a népművészethez, a hagyományokhoz és a néptánchoz kapcsolódó gazdag műsorfolyamot tartalmaz majd ez a projektum. Nagyon szerencsésnek vélem a két egyesület találkozását. Ebben sokat jelent az, hogy az IPA révén a Szeged alatt húzódó határ nem számít akadálynak abban, hogy a két régió összekapcsolódjon. Vajdaság izgalmas terület, nagyon sokszínű. Míg Nyugat-Európában a különböző kultúrák összemosásában gondolkodnak, itt a kultúrák együtt élésén a hangsúly – fejtette ki Kunstár Csaba.

A sajtótájékoztató után húsz deszki gyermek sétát tett Szabadka belvárosában és Baranyi Annamária, a Talentum munkatársa vezetésével megtekintették az épített örökségeinket, majd Palicsra kirándultak és ellátogattak az állatkertbe.