2024. március 29., péntek

Egy vödör vízzel

Huszonkét helyszínen locsolták meg a lányokat, nőket, asszonyokat a Talentum egyesület tagjai

A szabadkai székhelyű Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület öt éve végez hagyományőrző tevékenységet, és természetesen a húsvéti népszokásokat is igyekszik évről évre elevenné varázsolni. Az egyesület férfitagjai éppen ezért hétfőn felkerekedtek, hogy a hozzájuk közel álló lányokat, nőket, asszonyokat a tradicionális módon, egy vödör vízzel meglocsolják.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az egyesület huszonkét tagot számlál, tagságát nemcsak szabadkaiak alkotják, hanem a városhoz tartozó több településről is érkeznek hozzájuk a népi művészetek iránt érdeklődő fiatalok, sőt két tagjuk Bácskossuthfalván él. A fiúk tehát összesen huszonkét helyre látogattak el. Mi Palicson találkoztunk a talentumosokkal, akik hangszeres kísérettel, jó hangulatban hódoltak a hagyományoknak, és a locsolás előtt énekszóval igyekeztek megpuhítani a lányok szívét.

Lapunk kérdésére Brezovszki Balázs, a Talentum tagja elmondta, hogy reggel nyolc óra óta vannak úton:

– Számomra nagyon fontos a húsvéti locsolkodás szokása, és úgy gondolom, a hagyományokat tisztelni és ápolni kell. Én a kezdetek óta, tehát öt éve tagja vagyok a Talentumnak, és már az első évtől kezdve megszervezzük a közös locsolkodást. A csoporttal egyéb ünnepek alkalmával is szervezünk közös ünneplést, például a betlehemezést is – nyilatkozta Brezovszki Balázs.