2024. március 29., péntek

Húsz menekült család vehet házat Óbecsén

Húsz, a volt Jugoszlávia valamelyik tagköztársaságából 1991 és 1995 között elmenekült család kapott lehetőséget arra, hogy tartósan megoldja több mint két évtizedes lakhatási problémáját Óbecsén: az önkormányzat dísztermében Dragan Tošić polgármester tegnap nyújtotta át nekik azokat a szerződéseket, amelyek révén legfeljebb 9500 eurónak megfelelő összeget kapnak házvásárlásra a községben. A nyertesek természetesen ennél drágább – legfeljebb kétszer ennyibe kerülő – házra is elkölthetik ezt a pénzt, ha saját forrással is rendelkeznek.
Az óbecsei önkormányzat a menekültügyi főbiztosság pályázatán tavaly nyert 220 ezer eurónak megfelelő összeget, ebből a házvásárlás mellett családonként legfeljebb 1500 euróig az építőanyag vásárlását is támogatni fogják.
Ivana Ćurko, a menekültügyi főbiztosság regionális koordinátorának elmondása szerint a főbiztosság eddig 6300 családnak biztosított tetőt a feje fölé. Jelenleg 710 lakás épül a Szerbiában letelepedett menekültek lakhatásának biztosítására, és hamarosan megjelenik a főbiztosság montázsházakra kiírt pályázata is.