2022. szeptember 28., szerda

Tapasztalatcsere első kézből

Azt hiszem, mindannyiunkkal előfordult már, hogy kérdések sora merült fel bennünk, legyen szó akár egy konkrét termék megvásárlásáról, akár egy étterem kiválasztásáról, akár gyermeknevelési tanácsról, amikor az édesanyánk vagy a barátnőnk tapasztalatán és meglátásán kívül kíváncsiak lettünk volna mások személyes élményeire vagy véleményére. Mert lehet, hogy a közvetlen környezetünkben élő nők, akikre mindig minden körülmények között számíthatunk, épp az adott témakörben nem jártasak. Ugyanígy nemegyszer dilemmában voltunk, melyik fodrászt, vízvezeték-szerelőt, kozmetikust, varrónőt vagy szakorvost válasszuk. Tanácstalanok voltunk, hova, kihez forduljunk a feleslegessé vált háztartási készülékek, bútorok, tankönyvek, ruházat ügyében, vagy hol adjuk le a használt elemeket, olajat, hirdessük meg az eladni szánt ingatlant, gépkocsit.

Az újvidéki Lana Francer felismerte ezt az igényt nőtársai körében, és tavaly szeptember 1-jén Novosađanke néven létrehozott egy Facebook-csoportot azon újvidéki nők, lányok, asszonyok számára, akiket a fentiekhez hasonló kétségek gyötörnek. Mint elmondta, ő maga sem gondolta, hogy ekkora támogatásra talál. Egy hónap alatt tízezren csatlakoztak a csoporthoz, ma több mint harmincezer tagot számlál, és kifogástalanul működik.

Eddig két férfi is kérte felvételét a zártkörű csoportba. Az egyik állítólag azért, mert nősülni szeretne, a másik nem nyilatkozott, mit keres 30 ezer nő között… Miután ezt számon kérték tőle, ezt válaszolta: Lányok, még csak 15 perce vagyok veletek, és már úgy érzem magam, mintha felkapott volna egy forgószél!

(Illusztráció)

Válasza tökéletes képet ad a csoport működéséről. Napi szinten rengeteg posztban kérnek tanácsot, tesznek felajánlást, kérdeznek, és a tagok perceken belül, de még napok múltával is igyekeznek segíteni, többek között pszichológusok, bőrgyógyászok, fogorvosok, nőgyógyászok, gyógyszerészek és egyéb szakemberek is. Hatalmas az információáradat, a látogatottság akkora, hogy a csoport már önálló életet él – igaz, minden feltett kérdés csak az adminisztrátor jóváhagyásával kerül ki az oldalra. A csoporttagok már többször jelesre vizsgáztak emberségből: a rászorulóknak humanitárius akciók keretében siettek a segítségükre, de az is előfordult már, hogy aláírásgyűjtéssel kiálltak egy jó ügy mellett. A csoporttagok naponta több száz nőnek ajándékoznak élelmiszert, ruházatot, babakocsit, pénzt, természetesen ki-ki a lehetőségeihez mérten. Arra is volt már példa, hogy parókára gyűjtöttek egy hölgynek, akinek daganatos betegség következtében kihullott a haja, legutóbb pedig gépkocsit szereztek egy kucorai lánynak, aki balesetben elveszítette a lábát.

És hogy mit kérnek az újvidéki nők (lányok, asszonyok) a legtöbbször?

Lana szerint leggyakrabban arc- és testápolási tanácsot, továbbá kozmetikai kezelésekben, szakorvosok kiválasztásában kérik ki mások véleményét, és ami a mai világunkban egyáltalán nem meglepő: munkát keresnek.

És hogy találnak is, ezt magam is tanúsíthatom. Három héttel ezelőtt az egyik újvidéki hölgy újonnan megnyíló méteráru és varrókellékeket árusító üzletébe kellő szakmai tapasztalattal rendelkező, kreatív, precíz varrónőt keresett teljes munkaidőben. Rögtön szóltam a barátnőmnek, aki már egy ideje épp ilyen munka után kutatott, és jobb híján otthon kézműveskedett. Felvette a hölggyel a kapcsolatot, majd néhány nap múlva személyesen is találkoztak. Férje után azonnal velem közölte a jó hírt: április 4-én kezd el dolgozni. Alig hittem a fülemnek! Megígérte, hogy az első fizetéséből meghív fagyizni!

A fentiekből is kiviláglik: e csoport nem ismer lehetetlent. Nincs olyan probléma, amelyet ekkora mennyiségű nő ne tudna megoldani. Tervben van egy weboldal és egy YouTube-csatorna is, amely egyszerre lesz hasznos és szórakoztató. Mert a nők gyakran csak egy nyugodt beszélgetésre, személyes jellegű tapasztalatcserére vágynak olyan sorstársakkal, akik hasonló gondokkal küzdenek, vagy néhány felhőtlenül eltöltött derűs percre, miközben rövid időre kiszakadhatnak a nyomasztó mindennapokból. Mindezt egy olyan környezetben, amely csak és kizárólag az ő számukra készült.