2024. március 29., péntek

Aktivisták segítenek a szavazóknak

Szabadka Város területére a hét elején kezdtek megérkezni az első levélcsomagok, amelyekkel azon magyar állampolgárok, akik időben regisztráltak, leadhatják voksukat az április nyolcadikai magyarországi választásokon az országos pártlistára.

A csomag a szavazólap mellett tartalmaz két borítékot, illetve egy nyilatkozatot is, amelynek kitöltésével a választópolgár valójában azonosítja magát. Ennek kitöltése nagy odafigyelést igényel, a pontatlanul kitöltött nyilatkozat érvényteleníti a szavazatot. Hogy mindezt elkerüljék, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái minden igénylőnek segítenek a nyilatkozat pontos kitöltésében.

Szabadka területén csaknem 140 aktivista segíti a szavazókat, tudtuk meg Magosi Zsuzsannától, a VMSZ szabadkai helyi szervezetének alelnökétől, aki azt is elmondta, hogy az akciót szerdán kezdték el.

– A kézbesítési folyamat lassú, egyes helyi közösségekben, illetve egyes utcák lakói már megkapták a levélcsomagokat, de információink szerint a postások hordják a borítékokat – fogalmazott Magosi.

A minap két helyszínre is ellátogattunk, ahol az aktivisták segítettek a választópolgároknak kitölteni az azonosító nyilatkozatokat.

Brusznyai Katicához Virág Szabolcs látogatott el. Előbbi elmondása szerint azért kérte az aktivista segítségét, hogy biztosan minden adat helyesen legyen beírva. Virág Szabolcs újságírói kérdésre elmondta:

– A feladatunk, hogy segítsük a választópolgárokat a formanyomtatványok pontos kitöltésében, persze csak akkor, ha ők ezt igénylik és kérik. Természetesen mindenki a saját lelkiismerete alapján kell, hogy voksoljon, azonban mi segítünk nekik abban, hogy minél kevesebb formai hibát vétsenek, hogy minimalizáljuk az érvénytelen szavazatok számát – mondta az aktivista. Virág azt is elmondta, hogy a leggyakrabban a lakcímkártyán lévő adatok átmásolása során kerül sor hibákra.

Horvát Zoltán nem először szavaz levélben.

– Mivel megkaptam a lehetőséget, hogy magyar állampolgár legyek, úgy döntöttem, hogy élek a szavazati jogommal. Úgy gondolom, hogy egyedül is el tudnék boldogulni, de biztosabbnak érzem a dolgot, ha itt van egy aktivista is – mondta Horvát, akihez Pletl Ádám látogatott el. Az aktivista elmondta, hogy a tapasztalatok szerint leginkább az idősebb személyek igénylik a segítségüket.
– Csak a személyes adatok kitöltésében segítünk, a szavazás titkosságát mindig tiszteletben tartjuk, ha kell, kimegyünk a szobából vagy a lakásból, hogy az illető szavazni tudjon. Többféle boríték van, de ez nem szokott gondot okozni, ugyanis a levélcsomagokban van egy útmutató, amelyen ábrázolva van, hogy melyik borítékot melyikbe kell rakni – nyilatkozta az aktivista. Pletl emellett azt is elmondta, hogy egy-egy aktivista azon a környéken tevékenykedik, ahol már ismerik őket, és éppen emiatt bizalommal fordulnak hozzájuk.