2024. április 25., csütörtök

Ősztől kőműves-, ács- és géplakatosképzés

Az adai Műszaki Iskolában az elsős diákok több szakon számíthatnak ösztöndíjra is

Az adai Műszaki Iskola az elsős tanulók számára öt meglévő és három új szak elindítását tervezi magyar és szerb nyelven a 2018/2019-es tanévben az elektrotechnika, a gépészet és fémmegmunkálás, valamint az építészet és földméréstan szakterületen. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy az új szakokon kőműveseket és ácsokat, valamint géplakatosakat képeznének, amelyek hiányszakmának számítanak. Kiemelte, hogy az elsős tanulóknak ösztöndíjat kínálnak adai és zentai cégek a kőműves, az ács, a géplakatos és számítógéphálózat-üzemeltető rendszergazda szakon.

– A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen a gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő szakra magyar nyelven 30 tanulót várunk. Számítógépes vezérlés technikusa, vagyis CNC-technikus szakot is tervezünk ugyancsak magyar nyelven 30 tanuló számára. Ezek négyéves szakok, de két hároméves képzést is indítunk ezen a szakterületen. A fémmarós számjegyvezérlésű gépek szakon 15 tanuló tanulhat magyar nyelven, akárcsak a géplakatos szakon. Az elektrotechnika szakterületen csak négyéves képzéseink vannak. A számítógépek elektrotechnikusa szakon a képzés magyar nyelven folyik, a számítógéphálózat-üzemeltető rendszergazda profilon szerb nyelven. Ezekre a szakokra 30-30 tanulót várunk. Az ács és kőműves oktatási profilt is tervezzük 15-15 tanulóval magyar nyelven – magyarázta Gilice Hilda. – Korábban az iskolánkban az építészet és földméréstan szakterületen volt építésztechnikus–magasépítész szak, amelyet tavaly sajnos nem sikerült megnyitni, mivel ezt a piac felvevőerejére hivatkozva az oktatási minisztérium elutasította. Ezért terveztünk olyan konkrét szakmát, mint amilyen az ács és a kőműves, amelyek hiányszakmának számítanak, és nagy a kereslet irántuk. A következő tanévben nem tervezünk autószerelő-képzést, mivel az adai fémipari cégek kérésére a géplakatos szakot indítjuk el, mert erre van kereslet, és biztos munkalehetőséget jelent a fiataloknak, hiszen hiányszakmáról beszélünk – közölte a középiskola igazgatója, aki hozzátette: az oktatási minisztérium még módosíthat a felsorolt szakokon, egyelőre a minisztériumi döntésre várnak, és remélik, hogy megnyílhat minden tervezett szak.

– A géplakatos szakon a tanulóknak már az első évtől ösztöndíjat adnak az Agroprofil, a T-1, a Termometal és a Tapai-Gear fémipari cégek. Az ösztöndíj nagyságáról most folynak a megbeszélések. Az ács és a kőműves szakra jelentkezők közül 15 tanuló részesülhet ösztöndíjban, méghozzá az adai Adafert és az Akord, valamint a zentai Joa építkezési vállalatok támogatásával. Az ács és kőműves szakon havonta 3000 dináros ösztöndíjat kapnak a diákok, illetve az utazási költségek megtérítése is szóba került a Joa cégnél. Az elektronika szakterületen a számítógépek elektrotechnikusa és a számítógéphálózat-üzemeltető rendszergazda szakon az adai Jusoft cég kínál ösztöndíjat a diákok számára – emelte ki az iskolaigazgató.

Gilice Hilda elmondta, hogy az iskola tanárai több községben népszerűsítették a tervezett oktatási szakokat, valamint általános iskolás tanulókat utaztattak Adára, hogy bemutassák nekik a Műszaki Iskolát, ahol nyílt napot is tartottak. Gilice Hilda kiemelte, hogy a tanulók azért választják az adai Műszaki Iskolát, mert egy nagy hagyományokkal rendelkező szakközépiskola, népszerű oktatási profilokat kínálnak, kiválóan képzett tanáraik vannak, modern taneszközöket használnak, fontosnak tartják a tehetséggondozást, és adottak a sportolási lehetőségek, nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, valamint gazdag ösztöndíjprogramjuk van, amelynek eredményeként biztos álláslehetőségre számíthatnak a végzett diákok. Az iskolaigazgató megjegyezte, hogy az érdeklődők bármikor megtekinthetik a Műszaki Iskolát, ahol a rendelkezésükre állnak, és szívesen látják őket.