2024. április 24., szerda

Járható út Csantavér és Orom között

Mintegy harminc traktor munkában

A gazdák összefogásának és az oromi helyi közösség támogatásának köszönhető, hogy ismét járható az üzemanyagot és időt jelentősen megtakarító nyári út a két település között. A kilenc kilométeres távon is el lehet jutni Oromról Csantavér központjába és vissza, ám ha a betonutat használják, az többszörösére növeli a költségeket és az utazás időtartamát. 

Több éve már, hogy minden tavasszal azok a földművesek, akiknek ezen a területen van szántójuk, elegyengetik az útszakaszt, hogy azt gond nélkül birtokukba vehessék, nemcsak ők, hanem mindenki. Nagy arrafelé a forgalom, hisz még mindig nem kopott ki a köztudatból a régi megszokás, hogy az oromiak rendszeresen Csantavérre látogatnak, akár a vásárba, akár a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyeik rendezése végett. Jó pár évtizeddel ezelőtt templomba is oda mentek, ugyanis akkor még Oromon nem volt templom, Tóthfalu mellett ez volt a legközelebbi. 

A sok esőzés és hóesés megtette a magáét a két falu közti földes úton, hatalmas tócsák, barázdák és sárral, vízzel teli gödrök éktelenkednek a szakaszon, ami szinte teljesen lehetetlenné tette a közlekedést rajta. Mintegy harminc traktor zúgása és munkája töltötte be a határt csütörtökön, amikor időt, erőt nem spórolva a csantavéri és az oromi földművesek járhatóvá tették az utat. Összeszántották, elmunkálták és visszatömörítették a földet. Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke is minden évben az ügy mellé áll, biztosítva az üzemanyagot, így segítve a munkaakciót.

– A két falu közötti hat és fél kilométeres szakaszon az akciót a gazdák minden évben megszervezik, mert mindenkinek fontos ez a szakasz. Az egyetlen mostani megoldás az, hogy összefogással évente egyszer rendbe tesszük az utunkat. Oromi részről ezt Magosi Norbert szokta megszervezni, a helyi közösség pedig hozzájárul az üzemanyagköltség megtérítéséhez az oromiaknak. A többi úthálózat közül a legnagyobb gondunkat most a völgyes–tóthfalui rész okozza, mert az ott folyó olajkitermelési munkálatok tönkreteszik az aszfaltutainkat. Völgyes bejáratától Tóthfaluig a legkritikusabb a szakasz, ahol az út széle is teljesen tönkrement, sőt az egész állandóan sár alatt van. Az Oromtól Szabadka felé vezető részen is vannak bajok. Nagy lukak is vannak, ami a gépkocsivezetők számára nemcsak bosszúságot okoz, hanem veszélyes is.

Lékó Róbert azt is elmondta, a napokban adták át a községi felügyelőségnél azt a feljelentést, amellyel fel kívánják hívni a figyelmet az olajosok okozta károkra. Reménykednek abban is, hogy a hamarosan megnyíló regionális hulladéklerakó Orom és Békova között igényt mutat a jó útviszonyokra, ugyanis a szemetet valahol el kell hordani, de a Csantavérre vezető földes út is fontos lehet majd, mert a Topolyáról és Kishegyesről érkező szemetet nem kellene akkor a városon vagy az autópályán szállítani, hanem ezt a rövid szakaszt használhatnák.