2024. április 23., kedd
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Újjászületés idejét éli ez az ország, mint Mátyás idejében

Székesfehérváron megemlékeztek Hunyadi Mátyás megkoronázásának napjáról, mely az idén szinte szimbolikusan nagycsütörtökre esett

Mátyás királlyá koronázásának napján, március 29-én egész napos rendezvénysorozattal tisztelgett Székesfehérvár a nagy király előtt, a Mátyás király-emlékév jegyében. Az eső ugyan alaposan keresztbe tett a terveknek, mégis sokkal inkább az tűnt fel, hogy elmaradt az év elején bejelentett koronázási mise.

A Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítást Kárpát-medencei körútján Délvidéken is be fogják mutatni (Fotó: feol.hu)

A Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítást Kárpát-medencei körútján Délvidéken is be fogják mutatni (Fotó: feol.hu)

Idén, amikor Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulóját ünnepeljük, nagycsütörtökkel esett egybe megkoronázásának a napja. A szitáló esőben már a délelőtti órákban megtelt a patinás Szent István-székesegyház. A bazilikában az egyházmegye teljes papsága részt vett a hagyományos olajszentelési szentmisén, és ünnepélyesen megújította papi ígéreteit. A misét Spányi Antal megyés püspök celebrálta, a körmenetben az oltárhoz vitték és megszentelték az egész évben, a liturgiákon használatos olajakat: a keresztelendők olaját, a betegek olaját, valamint a krizmát, s ezekből a papok magukkal vittek saját plébániáikra.

A népi emlékezetben a bölcs és igazságosként élő király több szállal kötődik Székesfehérvárhoz: az esztergomi érsek 1464. március 29-én ott koronázta magyar királlyá, 1476. december 12-én ott kötött házasságot Aragóniai Beatrixszel, majd Bécsben bekövetkezett halála után ebben a városban temették el.

Dr. Szilágyi Péter nyitotta meg a kiállítást, hangsúlyozva, hogy Hunyadi Mátyással egy olyan politikai vezető került az ország élére, aki a kor vezető európai hatalmai közé emelte Magyarországot (Nagy Magdolna felvétele)

Dr. Szilágyi Péter nyitotta meg a kiállítást, hangsúlyozva, hogy Hunyadi Mátyással egy olyan politikai vezető került az ország élére, aki a kor vezető európai hatalmai közé emelte Magyarországot (Nagy Magdolna felvétele)

A március 29-ei napot így nem véletlenül szánták Mátyás emlékének. A reneszánsz élet mindennapjait korabeli életmód- és harcászati bemutatókkal, mesékkel, tánccal és zenével elevenítették fel a város több helyszínén, ám az időjárás miatt az utcai, terekre tervezett események fedél alá szorultak, és az érdeklődés is jóval kisebb volt a vártnál. Mégis a Magyarság Háza Székesfehérvár önkormányzatával és a Szent István Király Múzeummal közösen szervezett csütörtöki reneszánsz nap során a Hiemer-házban és a Nemzeti Emlékhelyen az érdeklődők betekintést kaphattak abba a korba, amelyben Mátyás és országa élt. Vagyis a reneszánsz kor zenekultúrájába, legendáriumába, mesevilágába, viseletének részleteibe, a Fekete sereg életmódjába, a solymászat fortélyaiba, Mátyás szellemi örökségébe…

Az egész napi események sorában legrangosabbnak bizonyult az esti órákban a Nemzeti Emlékhelyen megnyitott a Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítás, mely Pozsonyban kezdte meg Kárpát-medencei körútját, egyetlen magyarországi helyszíne pedig Székesfehérvár. A kiállítás Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozícióit tartalmazza, és korszerű módon vázolja neves királyunk életrajzát.

Akár Mátyás király palástjába is beöltözhetett, aki koronázásának napján épp Székesfehérváron járt (Nagy Magdolna felvétele)

Akár Mátyás király palástjába is beöltözhetett, aki koronázásának napján épp Székesfehérváron járt (Nagy Magdolna felvétele)

A székesfehérvári Szent István székesegyházban a nagycsütörtöki ünnepi szentmisén megszentelték a liturgiákon használatos olajakat (Nagy Magdolna felvétele)

A székesfehérvári Szent István székesegyházban a nagycsütörtöki ünnepi szentmisén megszentelték a liturgiákon használatos olajakat (Nagy Magdolna felvétele)

A megnyitón Vargha Tamás magyar honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy Mátyás király uralkodása idején újjászületett az ország. Igazi nagyhatalom volt, versenyképes Angliával. „Ma ismét egy újjászületés idejét éli ez az ország, reméljük, az évek óta tartó fejlődés folytatódhat a jövőben is, és olyan erős lesz ez az ország, mint volt Mátyás idejében.”

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója történelmi visszatekintésében szólt arról, hogy Mátyás király jelentős építkezéseket végzett a magyar királyok koronázó templomán, ahol feleségét is megkoronázták, s ahol esküvőjük volt, valamint 1490. április 25-én Bécsben bekövetkezett halálát követően itt került sor a nagy király temetésére is. Bonfini mestertől és a Thuróczi-krónikából idézve emlékezett meg az uralkodó nagy tetteiről. A múzeum vezetője hozzátette, a Mátyás-emlékévben a Szent István Király Múzeum egész éves programmal készül a jeles évfordulókhoz kapcsolódóan. Április 25-én, Mátyás király temetésének évfordulóján a Rendház épületében – a Hadtörténeti Múzeumnak köszönhetően – többek között megtekinthető lesz majd a király halotti pajzsának hű másolata is.

„A nép oly’ nagy örvendezése közepette koronázták meg, és vették körül Mátyást, hogy e nagylelkű király különböző népek nyelvén elmondották új Nagy Sándornak, új Cézárnak, Pannonia győzhetetlen védelmezőjének.”– írták az egykori krónikások március 29-ét követően. – „554 évvel ezelőtt ezen a napon egy olyan esemény zajlott ebben a városban, amely nemcsak egy új koronás fő uralkodásának kezdetét jelentette, hanem egyben hazánk egy zűrzavaros időszakának végét is” – hangsúlyozta dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében. Hunyadi Mátyással egy olyan politikai vezető került az ország élére, aki a kor vezető európai hatalmai közé emelte Magyarországot. Az ország újjáépült, a törvény megszilárdult, a sok vérrel áztatott föld elkezdett újra gyümölcsöt teremni. Mátyás máig emlegetett aranykora mögött egy határozott döntés húzódik, hogy mi magunk akarjuk irányítani a saját sorsunkat, tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kiállításmegnyitót a Tabulatúra régizene-együttes tette hangulatossá. A Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítás Pozsonyban kezdte meg Kárpát-medencei körútját, egyetlen Magyarországi helyszíne Székesfehérvár, ahol egy hónapig látható a Nemzeti Emlékhelyen, a továbbiakban Délvidéken is bemutatják.