2024. április 25., csütörtök

Lángok martalékává vált több raktárnyi segélyszállítmány

Lángok martalékává vált több raktárnyi segélyszállítmány szombaton a nyugat-jemeni Hodeida kikötőjében - közölték a síita húszi lázadók uralta város kikötőjének munkásai.

A raktárakban élelmiszert és főzéshez használatos tüzelőanyagot tároltak, valamint a polgárháború menekültjeinek szánt több százezer matracot. A helyszínre kiérkezett tűzoltók legfrissebb értesülések szerint még mindig a lángok eloltásával vannak elfoglalva.
A tüzet feltehetően rövidzárlat okozhatta.

A Reuters brit hírügynökség birtokába jutott videofelvételeken a sűrű füstöt lehetett látni a létesítmény felett.
Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) egyik munkatársa a Reutersnak megerősítette: "A tűzben nagy mennyiségű üzemanyag, humanitárius segély és élelem semmisült meg". Hozzáfűzte, vizsgálatot indítanak az eset feltárására.

Hodeida kikötője létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatása szempontjából, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszerszállítmányok körülbelül 70 százaléka a polgárháború pusztította Jemenbe.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A síita lázadók 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányt légierővel segítő arab koalíció.Az ENSZ szerint a jemeniek háromnegyede, vagyis mintegy 22 millió civil szorul segélyre.