2024. április 25., csütörtök

Másfél éve hiába keresik Barbarát

Az eltűnt zentai diáklány esetének tisztázásában magánnyomozó is segít – A szülők nem hiszik, hogy kislányuk a folyóba fulladt

Idestova másfél éve, hogy 2016. november 25-én az éjjeli órákban állítólag a Tiszába esett és nyoma veszett a 15 éves zentai Vitéz Barbarának. Azért állítólag, mert eltűnésének körülményeit, a hivatalos vizsgálat részleteit azóta is homály fedi. Még az eltűnt diáklány szülei sem kaptak semmilyen hivatalos információt, az ügyészség hallgat, a nyomozás holtpontra jutott. Időközben számos híresztelés kelt szárnyra, hogy külföldön vélték látni Barbarát, de ezek az információk nem bizonyultak hitelesnek.

A lányukat 16 hónap után is hazaváró szülők elkeseredettségükben már magánnyomozót fogadtak:

– Meg vagyunk győződve arról, hogy a lányunk, Barbara, azon a novemberi éjszakán nem esett a Tiszába, hanem elrabolták. A Tisza nem olyan nagy folyó, hogy a vízbe fulladt személyeket ne tudnák viszonylag gyorsan megtalálni. A korábban a folyóba esett vagy öngyilkosságot elkövetett személyeket 3-4 nap alatt megtalálták.

Az egyikük ugyanolyan hideg időben ugrott a Tiszába, mint amilyen időjárás uralkodott, amikor Barbara eltűnt, és a búvárok a fiatalembert három nap után megtalálták. A lányunkat több mentőcsapat kereste majd két hónapon át, mégsem került meg a ruhájának egy darabkája sem – fejezte ki kétkedését Vitéz Endre, az eltűnt Barbara apja. Elmondta még, hogy a lányuk eltűnésével és felkutatására indított akciókkal kapcsolatos minden további információt a rejtélyes ügy felderítésére felfogadott belgrádi magángyomozó, Stevan Đokić adhat, aki a DBA (biztonsági, nyomozói védelmi központ) igazgatója volt.

A Vitéz Barbara szülei által felfogadott belgrádi magándetektívet egy belgrádi asszony ajánlotta a család figyelmébe, és meg is egyeztek vele. Az ismert magándetektívet telefonon sikerült utolérni, kíváncsiak voltunk a véleményére a rejtélyes Barbara-ügyben:

– Az első dolog, amivel behatóan foglalkoztunk, az a Tisza volt, nevezetesen, hogy a 15 éves Barbara eltűnésekor milyen volt a folyó állapota, a folyása, a hőmérséklete és más hidrológiai tulajdonságai. Szerettünk volna pontosabb képet kapni a 2016. november végi körülményekről, amelyeket közelebbről ismerni kell, ha abból a feltevésből indulunk ki, hogy egy ember nyomtalanul eltűnt a folyóban. Szakemberek véleményét is figyelembe véve, a körülmények ismeretében arra a megállapításra jutottunk, hogy nagyon kicsi annak az esélye, hogy Barbara a Tiszában van.

A különböző kutatócsoportok, búvárok, hazai és külföldi jól felszerelt mentőcsapatok több mint negyven napon át keresték az eltűnt diáklányt a Tiszában, minden eredmény nélkül. Télidőben nem is olyan régen egy személy öngyilkosságot követett el, a folyóba ugrott és megfulladt. Ezt az áldozatot három nappal később már meg is találták. A Tiszába veszett, belefulladt áldozatok mindegyike előbb vagy utóbb megkerült. Barbara eltűnése óta már másfél év telt el, de semmilyen nyom, egy ruhadarab vagy egyéb, semmi sem került elő a folyóból.

A mentőcsapatok heteken át hiába keresték a lányt (Gergely József felvétele)

A mentőcsapatok heteken át hiába keresték a lányt (Gergely József felvétele)

Amennyiben abból a feltevésből indulunk ki, hogy Barbara nincs a Tiszában, milyen irányba folynak a vizsgálódások?

– Az elejétől kezdtük a munkát, tehát a lány eltűnésének az előzményeit is újra megvizsgáljuk, attól a pillanattól kezdve, hogy azon a napon este elment otthonról, hogy részt vegyen az egyik ismerőse születésnapján. Kivel, kikkel és hová indult a születésnap után. A hivatalos nyomozati anyagba, a rendőrségi aktákba az ügyészség nem adott betekintési lehetőséget Barbara szülei számára. A szülők lányuk eltűnésével kapcsolatban semmilyen hivatalos értesítést, átiratot nem kaptak a hatóságoktól.

Tény, hogy a rendőrség elvégezte azt a munkát, amit ilyen esetben el kellett végezni. Más kérdés, hogy semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni a vizsgálat befejezése után. Milyen logika mentén folyt a nyomozás? Az ügyben illetékes ügyészség már régen megkapta a rendőrség jelentését, de a Barbara-ügyben nem csináltak semmit. Nem gyanúsítottak, nem vádoltak meg senkit. A hivatalos nyomozati anyaghoz eddig nem tudtunk hozzáférni, mindent elkövetünk, hogy betekintést nyerhessünk a Barbara-aktába.

Az ügy természetesen nincs és nem is lehet lezárva addig, amíg számos kérdésre még megközelítőleg sem tudjuk a választ. A szerbiai rendőrség az INTERPOL-t is bevonta Barbara keresésébe, elindították az eltűnt személyek utáni szokásos keresési procedúrát. Nemzetközi körözőlevelet adtak ki Barbara után.

Barbara édesapja, Endre, már számos alkalommal próbálkozott a rendőrségen és az ügyészségen, hogy valami közelebbit megtudjon az ügy vizsgálati hátteréről, de nem kapott információt. Az ügyészség egyszerűen nem hajlandó együttműködni sem a szülőkkel sem velünk. Mindenképpen megpróbálunk hozzájutni hivatalos úton az ügyészség birtokában lévő nyomozati anyaghoz.

A körülmények ilyen állása mellett megalapozottnak látszik a feltételezés, hogy Barbara nem fulladt a Tiszába, de akkor hol van?

A lány szülei elkeseredettek, de még reménykednek(Gergely József felvétele)

A lány szülei elkeseredettek, de még reménykednek(Gergely József felvétele)

Ha már gyanús a lány eltűnése, az ügyészségnek nincs gyanúsítottja?

– Az eset beállításával is baj van. A Barbara társaságában volt két fiatalembert nem gyanúsítottakként hallgatta ki a rendőrség, hanem mint közönséges polgárokat, ezért nincs törvényes alapja, hogy a tőlük begyűjtött információkat kiadják, hogy ebbe külső személy is betekintést nyerhessen.

A két fiatalkorú koronatanú lehet az ügyben. Tudniuk kell valamit a lány eltűnéséről, sokkal többet, mint ami eddig nyilvánosságra került. A rendőrség több napig tartó huzavona után végezte csak el a két fiatalember poligráfos, azaz hazugságdetektoros vizsgálatát. Sajnos nem megfelelően végezték a munkájukat.

Fordítót alkalmaztak a kérdések feltevésekor, nem közvetlenül a kikérdezett személyek válaszoltak, hanem fordító révén. Ez a körülmény elve hiteltelenné teszi a poligráfos vizsgálat eredményeit. A vizsgálatot végző személynek magyarnak kellett volna lennie, vagy pedig a fiatalokat szerbül kellett volna kérdezni és szerbül válaszoltak volna, még ha hiányos is a szerbtudásuk.

Mindkét kikérdezett átment a hazugságdetektoros vizsgálaton. Mit tudhat ez a két fiatalember? Ha valóban a Tiszába esett a barátnőjük a hídlábról, ahová lemásztak, miért nem hívtak azonnal mentőt, vagy a rendőrséget? Miért vártak fél órát, mire értesítették a szüleiket, hogy valami nagy baj történt. Ez a körülmény is nagyon gyanús.

Másrészről olyan információink vannak, hogy a tanúként meghallgatott fiatalok, vagy az egyikük rokoni kapcsolatban áll az ügyben illetékes ügyésszel, ami szintén kérdéseket vet fel a vizsgálat hitelességével kapcsolatban. Gyanítható, hogy valakik valamit el akarnak tussolni az ügyben.

A szervezetünk megpróbál nyomást gyakorolni a média és a közvélemény révén azokra az intézményekre, amelyek hivatalból kötelesek eljárni az ilyen és a hasonló esetekben. Hogy végezzék a munkájukat a hivatásuk magaslatán, ahogy azt megköveteli az eset súlyossága és fontossága.

A csókai oldalhoz közeli hídlábnál (Gergely József felvétele)

A csókai oldalhoz közeli hídlábnál (Gergely József felvétele)

Újabb, eddig nem közölt információk vannak-e az ügyben?

– Minden adatot, feltételezést, bejelentést meg kell vizsgálni, még akkor is, ha nagyon kicsi az esélye, hogy hiteles forrásból származik, vagy ha kétes is a valóságalapja. A közelmúltban látni vélték Barbarát Magyarországon. Ennek az információnak is utánajártunk, a belgrádi rendőrség kapcsolatba lépett a magyarországi rendőrséggel, amely nagyon készséges volt, mindenben a segítségünkre vannak és utánajártak a bejelentésnek, sajnos nem jutottunk előbbre Barbara keresésében.

A rendőrség profi módon végzi a munkáját, minden lehetséges szálat megvizsgálnak az eltűnés ügyében. A rendőrséggel nincs semmilyen probléma, végzik a munkájukat. Esetünkben a legnagyobb problémát az üggyel szembeni eljárás, a vizsgálati irány felállításában látom az ügyészség részéről.

Az a benyomásunk, hogy az ügyészség nem végzi a munkáját, pedig a hatásköre megvolna rá. Nem találták az ügyben megalapozottnak, hogy gyanúsítottként hallgassák ki a szemtanúkat, akik a legtöbbet tudnának mondani Barbara eltűnéséről és az azt megelőző eseményekről. A szülőknek azt mondták, hogy 90 százalékban biztosak abban, hogy Barbara a Tiszába fulladt. De mi van a maradék 10 százalékkal?

Állítólag itt, a híd alatt, a hídlábról esett a vízbe és tűnt el Barbara (Gergely József felvétele)

Állítólag itt, a híd alatt, a hídlábról esett a vízbe és tűnt el Barbara (Gergely József felvétele)

Az eset jellege miatt mindannyiunknak, az egész társadalomnak és intézményrendszerének be kell kapcsolódnia az eltűnt lány keresésébe, hogy felderítsük az igazságot, hiszen ma vagy holnap bármelyikünk gyerekével megtörténhet hasonló. Ezt meg kell előznünk, meg kell akadályoznunk, amihez Barbara ügyének a tisztázása nagyban hozzásegíthet – mondta a magándetektív.

A magánnyomozás részét képezi a Barbara eltűnésével foglalkozó többnyelvű honlap létrehozása, amely a www.barbaravitez.com címen érthető el. Az újabb híreket és információkat itt közlik a nyilvánossággal és mindenki hozzászólhat az ügyhöz.