2024. április 20., szombat

Felújítják a pacséri Csemete Játszóházat

Hőszigetelték a falakat, kicserélik a nyílászárókat és korszerűsítik az elektromos hálózatot – Tízmillió forint támogatás a magyar kormánytól

Múlt év végén hirdette meg a magyar kormány a határon túli óvodákat támogató fejlesztési programját, aminek keretében kiemelt figyelmet kapott a református egyház által alapított összesen öt vajdasági iskoláskor előtti intézmény, illetve napközi.

Csányi Erzsébet, a pacséri református gyülekezet lelkésznője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csányi Erzsébet, a pacséri református gyülekezet lelkésznője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri Református Gyülekezet, Csemete Játszóháza 2001-ben kezdte meg a működését, és 3-tól 5 éves gyermekek számára nyújt nap mint nap tartalmas napközis időtöltést, a keresztyéni hagyomány jegyében. Jelenleg 10 helybeli, és 3 a szomszédos falvakból érkező gyermek vesz részt a foglalkozásokon, Móricz Melanie óvónő és Tóth Anikó dada néni védő szárnyai alatt. Csányi Erzsébet, a fenntartó gyülekezet lelkésznője elmondta, hogy a kezdetek óta igyekeztek biztosítani a legszükségesebb alapokat a működési feltételekhez. A támogatásnak köszönhetően korszerűsíteni és energiatakarékossá tudják tenni a játszóház teljes épületét.

– Pacséron nem működött korábban napközi, és ezt az űrt szerettük volna kitölteni 17 évvel ezelőtti indulásnál, a falubeli szülőknek segítséget nyújtva. Nem mindegy, hogy a kisgyermek fejlődésének legkorábbi szakaszától mit hall, milyen társaságban forog, és persze gyermeknek gyermek a barátja, megszokja egészen kis kortól, hogy közösen játsszon társaival, közösen figyelje a meséket és a közös étkezések pillanata is meghatározó. Az évek során igyekeztünk kihasználni a kínálkozó pályázati lehetőségeket, például új játékokat vagy berendezési tárgyat beszerezni, biztosítani az épület fenntartását. Korábban álmodni sem mertünk volna a magyar kormány részéről tanúsított ekkora figyelmességről. Kétéves periódusra előirányozva, a 2017-re és 2018-as esztendőre mintegy 10 millió forintos keretösszegből tudjuk korszerűsíteni és energia-hatékonyabbá tenni, valamint megerősíteni a játszóház épületét – nyilatkozta a lelkésznő, majd azt is elmondta, hogy a tavaszi szünet, és a vele beköszöntött kellemesebb időjárás lehetővé teszi a munkálatok lebonyolítását. Azt is megtudtuk tőle, hogy a támogató által előirányozott feltételek szerint korábban egy költségvetési tervet kellett elkészíteniük, hogy mi mindenre van szüksége a játszóháznak. Az elképzelések jóváhagyása után a Bethlen Gábor Alappal szemben van elszámolási kötelezettségük.

Szigetelik a pacséri Csemete Játszóházat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szigetelik a pacséri Csemete Játszóházat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Egy korábbi alkalommal végre tudtuk hajtani a fűtésrendszer teljes korszerűsítését, azonban az elöregedett ablakaink, és a vékony falak miatt telente soha nem volt egyszerű felfűteni a helyiségeket. Próbáltunk ugyan javítgatni az ablakokat, de nem sikerült elérni a kívánt hatást. A támogatásnak köszönhetően a régi és elhasználódott nyílászárók helyett újakat tudunk beszerelni – nyilatkozta Csányi Erzsébet, aki azt is elmondta, hogy a hideg téli napok jelentősen megnövelték a játszóház üzemeltetési költségeit.

– A villanyszámlánk ebben az időszakban rendszerint jelentős összegre emelkedett. A napokban a külső falakat 10 cm-eres hőszigetelő réteggel láttuk el. Továbbá fel tudjuk újítani az épület villanyhálózatát, illetve további elemekkel megerősítjük a játszóház fűtési rendszerét. Hőtárolós kályhákat szerelünk be, ami az éjszaka folyamán olcsó áramon feltöltődik, majd nappal plusz hőforrásként adja ki magából a meleget. Ezzel a hőérzet javulása mellett jelentős összeget takarítunk meg – nyilatkozta a lelkésznő, majd arról is szólt, hogy az új ablakok cseréjénél külön figyelmet fordítottak arra, hogy ismét fa ablakkereteket szereljenek be, illetve jelentős szempontként tűzték ki, hogy helyi vállalkozókkal végeztessék el a munkálatokat.