2024. március 19., kedd

Kattints rá, nagyi!

A Felnőttképzők Regionális Hálózatának köszönhetően tartottak felzárkóztató számítástechnikai tanfolyamot az 55 évnél idősebbek számára a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény oktatási részlegében.

Olyan községbeli szépkorúak jelentkezhettek, akik a számítástechnika alapjait szerették volna elsajátítani, így az operációs rendszer, az internet, az internetes kommunikáció rejtelmeibe kukkanthattak be az órák ideje alatt azok, akik semmilyen előtudással nem rendelkeztek ezen a területen.

Tizenöt személy tanulhatott díjmentesen Magyari Attila oktatótól a Szerbiai Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium támogatását is élvező előadás-sorozaton.

A negyvenórás képzésen tizenöten vettek részt, és végezték el sikeresen, remélve, hogy most már közelebb áll hozzájuk a 21. század vívmánya. A záróvizsga és a tanúsítványok kiosztása szerda délutánra esett, ahol Sarnyai Károly, a Ferha elnöke kifejtette, máskor is volt már az idősebbek számára szervezett oktatás, de ez most egy Magyarországon akkreditált informatikai képzés.

– Az érdeklődés idővel nőtt, hisz az újabb kori elvándorlás következtében megnövekedett az igény arra, hogy az itthon maradt személyek a kapcsolattartásukat minél olcsóbb formában meg tudják oldani a határon túl élő családtagjaikkal, barátaikkal. Erre kiváló az internet, és ez a képzés kimondottan erre összpontosított. Már amikor az első ilyen tanfolyamkiírásunk megjelent, a 15 helyre 90 jelentkező volt, és az érdeklődés azóta is töretlen, így a negyedik kör is teljes létszámmal dolgozott, sőt tervezzük egy esetleges horgosi helyszínnel is megtartani a képzést.

A szépkorúak közül a magyarkanizsai Jánosi Erzsébet fejezte ki örömét, hogy részt vehetett a tanulásban:

– Örömmel fogadtam, mikor híre ment a szépkorúak számára szervezett ingyenes tanfolyamnak. Én azért jelentkeztem, mert ugyan van otthon számítógépünk, mégsem tudok rajta dolgozni. Most, hogy a kisunokám külföldre készül tanulni, úgy éreztem, a kommunikációnkat nagyban meg fogja könnyíteni az internet használata, amit itt sajátítottam el. Itt megtanultuk azt, hogy bátran nyúljunk a géphez, amit otthon nem mertünk megtenni, attól félve, hogy valamit félreütünk. A tanfolyamra öröm volt jönni, ahol még a hasonló korúakkal is találkozhattunk!

A képzés szerdán ért véget, amikor minden résztvevő megkapta a tanúsítványt, miszerint sikeresen elvégezte a tanfolyamot.