2024. március 28., csütörtök

A kereszténység nemcsak hitbéli kérdés

„A kereszténységet hagyományosan hitbéli kérdésnek szokták értelmezni, és kétségkívül sokunk számára az is, de ma már annak is nagy irodalma van, hogy ez a keresztény hit kultúrát hozott létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott interjúban. E keresztény kultúra a hitbéli kérdések vitatását is lehetővé teszi, ami másutt a világban nem nagyon ismert, a muszlim világban különösen nem – tette hozzá.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Fotó: MTI)

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Fotó: MTI)

„Kulturális alkotás a kereszténység. A világ, amelyben élünk valójában a kereszténység tanításainak az átvételére, megállapításaira, életelveire épül” – mondta nagypéntek alkalmából a kormányfő felsorolva néhányat ezen alapelvek közül.

A férfi-nő egyenjogúság, a szülők tisztelete, a felelősségérzet a gyerekeink iránt, az, hogy jelenbeli életünket nem egyedülállónak tartjuk, hanem olyannak, ami valamit folytat és amit tovább kell adni, Orbán Viktor szerint a keresztény hatást testesíti meg gondolkodás- és viselkedésmódunkban.

„A közösségi életünket a múltban, a mában és a jelenben élők szövetségének fogjuk fel. Ebből különböző életfilozófiai tételek fakadnak. Anélkül, hogy ezt tudatosítanánk, ez vesz bennünket körül a maga természetességében. A keresztény Európa kulturális értelemben olyasmi, mint a levegő, amelyből élünk: természetes módon vesz bennünket körül. Ezt nevezzük otthonosságnak, ezért érezzük magunkat otthon a keresztény Európában és a keresztény Magyarországon hitbéli meggyőződésre való tekintet nélkül” – mondta.

„Ezért van az – folytatta –, hogy a keresztény Európa kérdése politikai kérdéssé vált, nem a hittételekről folyik a vita, hanem arról, hogy az otthonos, általunk ismert és szeretett életvitelt és életelveket meg tudjuk-e őrizni, vagy külső hatásra meg fogják azokat változtatni. Így visz el bennünket a keresztény Európa gondolata a bevándorló Európa és a migráció kérdéséhez” – állapította meg a kormányfő.

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában a fiataloknak egy olyan életre kell felkészülniük, amelynek során még látni fogják, amikor elveszítik a keresztény Európát, és a saját világukban kisebbségbe kerülnek.

„Azt nem mondom, hogy ez egyszerre fog bekövetkezni, mindenhol azonos ütemben, de azt állítom, hogy lépésről-lépésre, kerületről-kerületre, városról-városra elveszítik a többséget a keresztény Európában” – pontosított a kormányfő.

Ez a veszély mindenkinek ott lebeg a feje felett, az a kérdés, milyen választ adnak erre a különböző európai népek: vannak országok, amelyek a nyitott társadalommal reagálnak, és vannak – ilyen a közép-európaiak többsége –, amelyek meg akarják védeni a mostani életüket – fejtette ki Orbán Viktor.

Erről a veszélyről – mondta a miniszterelnök – a brüsszeli, nyugat-európai vezetőket nagyon nehéz meggyőzni, mert más világban élnek, mint az átlagos polgárok: általában védett emberekről van szó, jó helyeken, védett kerületekben laknak, nem utaznak metrón, a környékükön nincsenek no-go zónák, így az ő életminőségük a migrációval nem változik meg közvetlenül.

A magyar embereknek viszont 2015 óta, amikor százezrek masíroztak át az országon, van személyes tapasztalata a témában és elutasítják a bevándorlást, vélte a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az április 8-ai választásoknak is ez a tétje. Vagy nemzeti kormány lesz, és Magyarország magyar ország marad, vagy egy internacionalista kormány, amelyet alapvetően Soros György állít majd fel, és akkor Magyarország bevándorlóországgá válik.